Den 31 maj startade Skaraborgs Läns Tidning Premium, abonnemanget där betalande kunder får ta del av ett bredare utbud på webben, än ickebetalande. Under hösten följde övriga prenumererade tidningar i Hallpressen efter och nu har alla infört abonnemanget – och det är redan en stor framgång.

— Jag har alltid trott på att det finns ett behov av lokaljournalistik och en vilja att också betala för den. Men jag förstår ju att det är en ny modell och en tjänst att vänja sig vid. Det är väldigt glädjande att se att publiken är med oss från start, jag tar det som ett kvitto på att man förstår vikten av lokaljournalistik, säger Patricia Svensson, Hallpressens onlinechef.

Större förståelse

Framgången tror man delvis beror på att förståelsen för att journalistiken behövs har fördjupats. I tider då det pratas mycket om ”fake news”, alltså falska nyheter som sprids som sanningar, och då det finns mycket motsättningar i världen så inser många vikten av journalistiken.

— Man inser att journalistik kostar pengar att producera, och därmed att konsumera. Jag ser det som ett uppsving för journalistiken att läsarna ser att den är värd att betala för också digitalt, man har ju tidigare betalat för papperstidningen i alla tider, säger Patricia Svensson.

Men framgången beror troligtvis också på att det nu är enkelt att bli Premiumkund. Den tekniska lösningen är betydelsefull och nu har man hittat en bra modell för att erbjuda prenumeration på nätet, utan krångel. Läsarna som är Premiumkunder har dessutom tillgång till alla Hallpressens tidningar.

— Har man till exempel rötterna i Vetlanda men jobbar i Jönköping så kommer man åt både Vetlanda-Posten och Jönköpings-Posten med samma inlogg. Dessutom har ju självklart prenumeranter av papperstidningen tillgång till Premium i sin prenumeration. Då kan man komplettera sin papperstidning med exempelvis tv-klipp på webben.

LÄS MER: Så funkar tjänsten Premium

Annons

Under hösten kommer mediehuset även att inleda ett samarbete med ett 40-tal andra nyhetssajter runt om i landet. Då kommer Premiumkunderna kunna ta del av Premium- och Plusmaterial även från dessa sajter.

Unikt och fördjupande

Samtidigt ställer Premium krav på tidningarna att förvalta förtroendet man får av läsarna. Man jobbar mycket med unikt och fördjupande material för att prenumeranter ska få det lilla extra som de inte får någon annanstans.

— Jag vet vilket hårt slit redaktionerna utför varje dag för att informera och engagera läsarna i våra områden. Med det engagemanget ska vi övertyga ännu fler om att den breda och djupa lokaljournalistiken är viktigare än någonsin, säger Herman Nikolic, redaktionell chef på Hallpressen.

Ett sätt att engagera läsarna är genom att varje redaktion har agendareportrar som jobbar med fördjupande journalistik och granskningar. Men det gäller också att göra nyheterna så lättillgängliga och relevanta för läsarna som möjligt.

Sport engagerar

Vad som intresserar läsarna, och får dem att bli Premiumkunder, varierar. Men något som är tydligt i statistiken är att lokal sport berör.

— Det finns ett stort intresse för vår sportjournalistik och våra sportjournalister jobbar jättehårt för att göra den lokala sportbevakningen som ger läsarna lite mer, säger Patricia Svensson.

LÄS MER: Flyckt: God journalistik kostar pengar därför inför vi Premium för dig

Även samhällsinformation engagerar, tidningarna får emellanåt kommentarer om att just artiklar med samhällsinformation borde vara gratis.

— Jag kan på ett sätt hålla med om det och vi har en grundpolicy som säger att raka händelser som rör många, exempelvis en större brand där det sprids giftig rök, ska vara öppna för alla att läsa. Men när vi utvecklar berättandet och kommer med fördjupande vinklar så blir det materialet Premium, även vid händelse- och samhällsnyheter. Då får de som är prenumeranter det som är unikt och speciellt för oss, säger Patricia Svensson.