Små grodorna, Prästens lilla kråka och Räven raskar över isen var bara några av de ringdanser som dansades när det var julgransplundring på Västergötlands museum på söndagseftermiddagen.

– Vi arrangerar julgransplundring, eller julgransröste, som det egentligen heter på västgötska, varje år, säger museipedagogen Ulrika Eriksson på Västergötlands museum.

– Det gör vi för att hålla de traditionella ringlekarna vid liv. De är en del av vårt kulturarv, säger Ulrika innan hon beger sig ut bland ringarna av barn och vuxna för att visa hur man dansar till Vi äro musikanter.

Annons

För musiken stod kvintetten Axevalla Spelmän, bestående av Agneta och Carl-Olof Engström, Anne-Marie och Håkan Milton samt Arne Algotsson och dansledare var Siw Widegren.

Som avslutning på dansen gjorde alla deltagarna med stor entusiasm Raketen innan det var dags för korv med bröd och saft som Skara Gille traditionsenligt bjuder på.

Därefter återstod bara själva julgransplundringen då alla barn fick välja en av de färggranna karameller som museets personal tillverkat.

– Prästens lilla kråka var den roligaste dansen, för då fick man ramla omkull, säger Siri Törnqvist, som var på plats tillsammans med mamma Petra, pappa Erik och lillebror Hannes.

Museet arrangerar julgransröstet tillsammans med Axvalls Folkdansgille och Skara Gille.

Jul