Det närmar sig premiären för Utvandrarna – slutproduktionen för tredjeterminseleverna på Skara Skolscen. Premiären för allmänheten är på onsdag, men redan på måndag har man den första skolföreställningen.

Detta efter månader av förberedelser. Under den tredje och sista terminen på Skolscenen har eleverna stort fokus på slutproduktionen.

— Det har varit väldigt intensivt, en känslomässig berg- och dalbana. Vi har gjort en tids- och känslomässig investering i ett projekt – vi har levt Utvandrarna hela terminen, förklarar eleverna Jesper Bark och Johanna Kolflaath.

Förutom sina skådespelarinsatser i Utvandrarna ägnar sig Jesper också åt marknadsföring av föreställningen medan Johanna jobbar med kostym och mask.

Bearbetning

Att just Utvandrarna skulle bli slutproduktion bestämdes genom en omröstning i klassen.

Föreställningen bygger på Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige samt på Farnaz Arbabis bearbetning av dessa böcker. Arbabi – regissör, dramatiker och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm – satte 2006 upp sin pjäs Utvandrarna, där likheterna mellan dåtidens svenska emigranter och nutidens flyktingar skildras.

— Vi gör en fri tolkning av Utvandrarna, en modern variant. Jag har bearbetat Farnaz Arbabis pjäs från 2006. Det är en uppdaterad variant av den pjäsen, berättar läraren Clas Malmborg som står för regin.

Annons

— Eleverna har varit medskapande. De har i allra högsta grad varit med och bearbetat pjäsen, menar han vidare.

Malmborg säger att publiken kan förvänta sig en blandning av böckerna och filmerna i Utvandrar-serien och musikalen Kristina från Duvemåla. Men hur man har moderniserat handlingen vill varken han eller eleverna gå in på. De vill att det ska bli en överraskning för publiken.

Aktuellt tema

Malmborg konstaterar dock:

— Temat i pjäsen är väldigt aktuellt med tanke på dagens flyktingkatastrof. Vi har verkligen tagit ämnet på allvar.

— Syftet är att föra en dialog med publiken 2016.

Han vill att så lite som möjligt ska avslöjas på förhand. Därför får tidningen inte fotografera eller filma under repetitionerna. Vi får heller inte veta vilka roller eleverna spelar i pjäsen.

Hemlighetsmakeriet kring Utvandrarna är stort med andra ord.

— Vill man se en pjäs där nio elever lagt ner hjärta och själ i en fråga som är viktig i dag, och om man gillar böckerna eller filmerna (i Utvandrar-serien) och tycker den berättelsen är intressant, så är detta något att se, tycker Johanna Kolflaath.

"En utmaning"

De nio medverkande i pjäsen är Julia Andersson, Kristin Augutis, Jesper Bark, Mia Blomberg, Ella Drougge, Johanna Kolflaath, Johannes Lindkvist, Alicia Papari och Jenny Pettersson.

— Jag har gjort rollbesättningen. Den bygger på vad som är pedagogiskt intressant för eleverna, vad som är en utmaning för respektive elev, menar Clas Malmborg utan att närmare gå in på rollerna.

— Det är en utmaning att spela en människa på flykt när man inte har flytt själv. Vi måste ha respekt för ämnet. Vi vill göra rätt för oss när vi spelar den här pjäsen, kommenterar Jesper Bark.

Totalt kommer eleverna spela 14 föreställningar av Utvandrarna på Skara Skolscen – fem för allmänheten och nio för skolpublik. Föreställningarna för allmänheten spelas 20, 22, 23, 29 och 30 april.