P15-semifinalen mellan Askim och Alingsås spelades i Värsås under söndagen. En stökig tillställning som domaren avbröt efter att Askims ledare ska ha yttrat sig rasistiskt. Domaren tillkallade tävlingsledningen, som åkte direkt till Värsås. De pratade med båda lagen, stämningen lugnade ner sig och matchen, som Askim till slut vann, spelades klart.

– Vi fick det berättat för oss hur det hade sett ut och vad som sagts. Det var en konstig känsla och stämning, menar Berggren.

Efteråt träffades tävlingsledningen, som då fick ytterligare uppgifter om vad som hade hänt under matchen vilket stärkte beslutsunderlaget.

– Då bestämde vi oss för att utesluta Askim. Ledaren yttrade sig rasistiskt mot flera spelare i Alingsås. Ledaren tog på sig det och bad om ursäkt men då var skadan redan skedd, säger Berggren.

Annons

Askim lämnade in en protest och menade att det var mycket som hade sagts under den stökiga matchen.

– De hävdade olika saker men inte av den här kalibern. Men den protesten tog vi inte emot eftersom matchen var passé.

Ulvåker, som då höll på att värma upp, fick beskedet att det inte blev någon final och att de korades som segrare i P15-klassen.

Varit med länge

Henrik Berggren har varit involverad i Skadevi Cup i 26 års tid. Just årets upplaga stack ut – i negativ bemärkelse.

– I "handbollsversionen" för några år sedan var det en person på läktaren som uttryckte sig rasistiskt. Men att en ledare eller en annan officiell person har uttryckt sig rasistiskt har jag nog aldrig varit med om. Och jag har framförallt aldrig varit med om att utesluta ett lag. Det var "premiär" för min del.

Skadevi Cup kommer att skicka in en rapport till Göteborgs Fotbollförbund som får fortsätta i ärendet.

Under måndagen fick cupledningen många reaktioner.

– Det är många som hört av sig och alla har uteslutande sagt att vi tog rätt beslut. Vi kan inte acceptera eller ha förståelse för det som sagts och gjorts ute på planen. Vi måste markera, säger Berggren.

LÄS OCKSÅ: Lag uteslutet efter rasistiskt yttrande