Fyraåriga Darya drar förtjust med fingrar över metallrören. Ett sprött ljud hörs. Hon ler mot mamma Nikolett och lillasyster Maryam, fyra månader, som uppmärksamt följer sina storasyster.

Familjen är på Skövde stadsmuseum där utställningen Kan själv! precis har öppnat. Den är skapat av Västarvet i samarbete med bland annat tonsättare Johan Svensson och riktar sig till små barn, upp till två år.

– Ja, Darya är ju lite för stor för utställningen egentligen, men hon har ett väldigt stort intresse för olika material nu och tycker att det är spännande att undersöka hur metall på trä låter eller metall på textil, konstaterar mamma Nikolett.

I utställningshallen finns olika delar skapade för att väcka upptäckarlust hos barnen. Triangelformen är genomgående och skapar små podium där barnen kan krypa upp på eller röra sig runt. Där finns olika texturer och material i kombination, där tanken är att skapa olika ljud.

Uppsatta gummiband ger ett basljud, metallrör skapar klingande toner och vid en metallplatta hörs elektroniska ljud. Vid en atolliknande installation med röda kuddar hörs hjärtljud.

– Utställningen är gjord tillsammans med förskolebarn, då man försökte ta reda på vilka ljud de är intresserade av och tycker om, förklarar museipedagog Tomas Olausson.

Kan själv!

Utställningen är skapad inom ramen för ett projekt som Västarvet har drivit sedan 2007 dä..

Kan själv!

Utställningen är skapad inom ramen för ett projekt som Västarvet har drivit sedan 2007 där målet är att uppfylla FN:s konvention om mänskliga rättigheter i så måtto att man tar tillvara de allra yngstas behov av kultur.

Kan själv! har resulterat i tre olika förstudier, lika många utställningar och en mängd föreläsningar för förskolepersonal, studenter och andra som möter små barn.

Utställningen har producerats i samarbete med Kultur i Väst och tonsättare Johan Svensson. Medfinansiärer är Musikverket, Kulturbryggan, Kultur i Väst och tidskriften Föräldrar & Barn.

Annons

Resultatet blev en stillsam utställning med låga ljudnivåer. Den är också generös med utrymmet för att barnen inte ska krocka med varandra.

– Den är ganska vacker att titta på och den är gjord så att de vuxna inte ska ha tolkningsföreträde, säger Tomas Olausson.

I stället är det barnen som får upptäcka utställningen med hjälp av sina sinnen.

Kan själv! kommer att finnas på Kulturfabriken i Skövde till och med den 18 december i år.