I förra veckan gick nyheten ut att Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i Västra stambanegruppen går in och finansierar en lokaliseringsstudie för var ett nytt dubbelspår mellan Göteborg och Alingsås ska gå.

Relaterat: Vill skynda på utbyggnad av Västra stambanan

Allt för att få in denna utbyggnad i nästa långsiktiga plan för infrastrukturen som beslutas av regeringen vart fjärde år. Detta efter att ett nytt dubbelspår på denna sträcka inte fanns med i våras när regeringen presenterade planen, men väl ny järnväg mellan Göteborg och Borås.

Alex Bergström (S), regionråd i opposition, har reagerat på detta besked.

– Jag och ett antal kommunalråd i Skaraborg har försökt att få Moderaterna, Katarina Jonsson och regionen att prioritera Västra stambanan. Vi har sagt det länge inom Socialdemokraterna att vi behöver två nya spår för att öka hastigheten. De har gått all in på ett objekt: Borås - Göteborg. Sedan kommer detta utspel nio dagar innan valet, det är väldigt populistiskt, säger han.

Katarina Jonsson (M) menar att Alex Bergström är ute och cyklar. Enligt Katarina Jonsson finns det ingen skillnad mellan blåa och röda kommuner i Skaraborg kring hur man ser på vikten av en satsning på Västra stambanan. Däremot har man i de andra kommunalförbunden inom regionen velat sätta ny järnväg mellan Borås och Göteborg främst.

Annons

– Skaraborgs kommunalförbund var det enda som ville prioritera Alingsås - Göteborg. Eftersom de tre andra kommunalförbunden sa nej och prioriterade Borås - Göteborg hade vi inte majoritet, säger Katarina Jonsson.

Hon påpekar att såväl Göteborg som Borås leds av Socialdemokrater och menar att Alex Bergström med fördel skulle vända sig till dem med kritik om varför inte Västra stambanan lyftes fram lika mycket som nytt dubbelspår Göteborg-Alingsås.

Angående tidpunkten för nyheten säger Katarina Jonsson att hon ville gå ut med detta redan innan Almedalen, men regionen ville avvakta ett möte med regionutvecklingsnämnden innan man gick ut med detta. Regionutvecklingsnämnden hade ett möte 23 augusti där detta var en informationspunkt. Det formella beslutet om finansiering av studien ska regionutvecklingsnämnden fatta 19 september.