Bönder tvingas slakta sina djur i förtid – om det ens går att slakta dem. Redan nu är det slaktköer till februari. Då kan fodret vara slut redan. Nödslakt finns inte längre. Bönder kan tvingas avliva fullt friska djur och skicka dem på destruktion. Sverige kan tvingas slänga mat samtidigt som människor svälter på andra håll i världen.

Jaha, kanske du undrar. Vi kan väl inte påverka? Jodå – vi är faktiskt med och bestämmer. Slakterierna kan inte slakta mer än vad marknaden vill ha. Om kommuner, landsting och vi konsumenter väljer det billigaste, utan att bry oss om varifrån maten kommer och hur den har producerats, så riskerar vi att slå ut svensk matproduktion – inte bara kött och mjölk, utan även grönsaker, frukt, honung och mycket annat. Utan svensk livsmedelsproduktion blir vi helt beroende av importerad mat. Vi har inga beredskapslager kvar. Vad händer då om det blir missväxt på andra ställen i världen, och det inte längre är självklart att det finns mat att importera?

Vi har allmänna val vart fjärde år – men vi som konsumenter gör val varje gång vi handlar mat. Om vi väljer svenskt så hjälper vi inte bara svenska bönder att klara den här krisen – vi hjälper varandra att få en hållbar livsmedelsförsörjning. Vi minskar risken att bli utan mat vid en långvarig kris. Vi hjälper oss själva.

Handeln kan ta sitt ansvar genom att marknadsföra bra produkter som uppfyller svenska regler, istället för att göra reklam för billig importmat producerad under usla förhållanden för djur och miljö.

Annons

Kommuner och region kan välja att upphandla livsmedel som producerats enligt svenska regler. Det kan vi väljare påverka den 9 september. Vi kan ta reda på vad olika partier vill göra för att stödja svensk livsmedelsproduktion.

Vi konsumenter kan gärna välja att äta mindre kött – men köpa svenskt, gärna ekologiskt och lokalproducerat. Vi kan handla i REKO-ringar, direkt av producenterna. Vi kan kolla ursprungsmärkning på kött- och charkprodukter i butiken. Vi kan fråga i lunchrestaurangen var köttet kommer ifrån. Väljer vi svensk mat så hjälper vi våra bönder att klara torkkrisen, och oss själva att överleva på sikt. Utan bönder svälter världen – även Sverige.

Valet den 9 september är viktigt – men du kan också göra medvetna val varje dag som konsument!

Malin Larsson, agronom, språkrör för miljöpartiet i Skara