Historia har alltid varit en stor passion för 30-åriga Sarah Steinman från Minnesota i norra USA. För några år sedan fick hon reda på att hennes släkt från 100 år tillbaka levde i Falköping, Sverige. Hennes pappa hade släktforskat en del, men Sarah kände att hon ville veta ännu mer. Därför sökte hon till Allt för Sverige:

— Jag visste inte alls mycket om kvinnorna i min släkt innan programmet, men nu har jag fått reda på hur mycket som helst. Det är jättespännande. Jag känner en samhörighet med de starka självständiga kvinnorna som gått före mig.

"Känner mig hel"

Bland annat har deltagarna fått besöka bondgården Doterbo, som Sarahs farmors farmors farmor har drivit.

— Det är verkligen en speciell känsla och jag inser att jag är mer lik henne än jag hade kunnat föreställa mig. Alla borde se till att ta del av sin bakgrund. Det gör att man känner sig ännu mer hel på något sätt, berättar hon.

Stora likheter

Annons

Sarah drömmer om att bli historielärare och har ett särskilt intresse för just människor.

— Jag vill verkligen kunna förstå hur det kommer sig att svenskarna immigrerade till Amerika, så att jag i min tur kan lära ut det till mina framtida elever. Det är inte så stor skillnad på Minnesota och Falköping som jag hade trott. Jag tycker att det både känns och ser likadant ut, menar hon.

Känner sig hemma

30-åringen och hennes vän Anna Lo Pinto har under sin Skaraborgsvistelse förväxlats med svenskar.

— Vi känner oss inte alls utanför. Ni är bra på att välkomna oss som kommer utifrån – det är otroligt viktigt. Ofta kommer dessutom folk fram till oss och börjar prata svenska. En gång fick vi till och med höra att vi liknade svenska sångerskor, säger Sarah och skrattar.

Fått mersmak

Efter att ha hunnit strosa runt på torget och besöka några affärer samt platser från släktens förflutna har nu Sarah fallit för Falköping.

— Det är en väldigt söt stad. Jag vill givetvis återvända i framtiden och ser fram emot att få se ännu mer då av denna vackra plats. Vinner jag så ska jag åka hit och campa, paddla kanot samt fiska. Det skulle bli världens fest, så se till att heja på mig nu alla där ute.

SVT