När Sveriges Kyrkosångsförbund bjöd in till nationell ungdomskörfestival i Skara fylldes snabbt de 300 platserna med unga sångare från hela landet. Festivalen är ett sätt att inspirera och utveckla den ungdomliga delen av Svenska kyrkans omfattande körfamilj. Att årets festival hamnade i Skara kan vi nog tacka tillförordnade domprosten Per Larsson för. Han är vice ordförande i Sveriges kyrkosångarförbund.

Visst satte de unga sångarna samt deras ledare och medföljande familjer sin prägel på Skara den gångna helgen. Inte minst genom det lockande programmet i domkyrkan med körkonsert på lördagskvällen, festkonsert på lördagen och festmässa på söndagen. Att det var sångare i staden hördes ljudligt vid ett framträdande på Djäknescenen vid middagstid på lördagen. De olika programmen innehöll musik av bland andra Georg Riedel, Benjamin Britten, Rolf Gravé och Hans Nilsson.

Ett sådant här stort evenemang kräver god planering, hjälp av många frivilliga krafter och samarbete med lokala entreprenörer. De gästande sångarna välkomnades bland annat med ett välkomstpaket (så kallad goodiebag). Den hade fyllts med smått och gott av olika affärer och intressenter i Skara.

Alla vi som hade möjlighet att delta vid några av programpunkterna fick ett rejält lyft från vardagen. Den ungdomliga kraften förmedlade liv och kraft både genom sång och dans. Katedralen lyste av glädje och värme. Tack för det!

Annons

Elisabet Stålarm