Eva Berglund är ordförande i föreningen som driver Ljungstorps bygdegård och hon hörde sig för med maken Karl och Arne hörde med sin fru Ulla-Britt. Alla tyckte det var en bra idé. Det hör till saken att Arne Marthinsson spelar i Wienerkapellet.

– Arnes gäng hade dessutom redan gjort festen på några andra bygdegårdar så hela repertoaren var redan klar, säger Eva Berglund.

Sagt och gjort, och man skickade ut inbjudningar till vänner, bekanta och grannar, folk från både Ljungstorp, Skövde och vida omkring.

Totalt ett 60-tal gäster kom till fredagskvällens fest, som var ett slutet sällskap. Många bar kvällen till ära tyrolerhatt, däremot var det mer tunnsått med lederhosen.

Annons

Wienerkapellet spelar underhållningsmusik och är från Töreboda och övar var fjortonde dag och har i snitt ett tjugotal framträdanden per år. Det är ett gäng äldre herrar och en dam, sångerskan Gerd Karlsson hör till de sex som varit med från första början.

Orkestern grundades av Lars Hay, som kom till Töreboda som rektor för musikskolan 1963 och blev kvar ända till sin pension.

– Men då ville jag inte sluta spela musik så jag ringde runt till lite kamrater och så startade vi Wienerkapellet, berättar Lars.

Idén fick han från en god vän och militärmusiker som hade startat en liknande orkester i Lysekil.

Instrumenten i ensemblen är tromboner, tuba, slagverk, trumpet och kornett, saxofon, klarinetter, violiner och dragspel. Äldste medlemmen är Rudolf Hedlund, som fyllde 95 i måndags.

– Medelåldern i orkestern ligger kring 80 år. Men av musik blir man ung och jag hoppas att vi kan fortsätta så länge vi orkar, säger Lars Hay.

De spelar på äldreboenden, men också i kyrkor och på bygdegårdar.

– Vi har en väldigt god sämja i orkestern, alla kommer på alla repetitioner, vi trivs väldigt bra tillsammans.