Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger att yttrandefriheten har begränsningar och att peka ut någon som brottsling är förtal, även om personen är dömd för brott. Han säger att en person som hänger ut någon kan åtalas, stämmas och dömas, och att åtal för förtal blir allt vanligare. Straffet är upp till två års fängelse om det är grovt.

— Att det är sant påverkar inte bedömningen. Däremot kan det finnas det en säkerhetsventil att om man har pekat ut någon som brottslig eller klandervärd så kan det vara försvarligt om det är sant. Men man ska göra en avvägning av den utpekades intresse för ära och heder och vara försiktig med att dela med sig av sådan här information.

Mårten Schultz säger också att uthängningar riskerar att göra stor skada när den dömde sedan länge har avtjänat sitt straff.

— Alla bör ha en andra chans, en uthängning på internet kan hänga kvar otroligt länge och slå ut människor från samhället när till exempel ingen vill anställa dem.

Roddy Benjaminsson säger att han bara hänger ut människor som är dömda för brott och att han gör det för att varna kvinnor.

— Kvinnomisshandlare, pedofiler, våldtäktsmän, djurplågare. De som är svaga och inte kan försvara sig är eftersatta i lagstiftningen och förtjänar att hängas ut, säger Roddy Benjaminsson.

Blir inte uthängningen en dubbelbestraffning?

Annons

— Det blir ju det men brottet blir det att den första påföljden blir några månader på kåken för en våldtäkt och förstör ett liv. När kvinnor skändas och våldtas upprepade gånger så är det inte relevant för media. Kvinnor har inget rättsskydd. Det är viktigt för att varna kvinnor, säger han.

Det är inte bara Mårten Schultz som är kritisk, även kvällstidningskrönikören Alex Schulman och advokaten Thomas Bodström har riktat kritik mot Roddy Benjaminsson, precis som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. När hon får reda på Skaraborgsprofilens agerande via en intervju med Aftonbladet rasar hon mot hans beteende.

— Det här är oerhört stötande, det är en väldigt otäck utveckling att man ska hänga ut människor, att man ska peka ut folk som brottslingar. Alla människor har rätt till en rättssäker behandling och att inte bli utsatt för kränkningar, det har även den mest förhärdade brottsling. Det är det som är rättsstaten, säger hon till Aftonbladet.

Roddy ser dock inga problem med att det han gör, och är inte orolig för att människor ska ta lagen i egna händer efter hans uthängningar.

— De som har störst anledning att spöa kvinnan är de i deras närhet, menar Roddy Benjaminsson. Jag kan inte ansvara för vad andra gör. Det är väldigt svårt att känna empati för någon som har gjort dumt mot kvinnor.

Hur långt kan man gå för att sätta dit misstänkta personer?

— Det är inte min uppgift att sätta dit dem. Det är domstolens uppgift. Min uppgift är att offentliggöra, hänga ut dömda brottslingar.

Finns det några andra sätt att få uppmärksamhet och skapa opinion, genom till exempel en hashtag på sociala medier, där folk kan hitta information och åsikter och där ingen hängs ut?

— Det är så mesigt, då hade ni aldrig ringt mig. Det är enda sättet att få uppmärksamhet. Jag ser resultatet här, det har ringt tidningar hela tiden. Det är perfekt.

Vad skulle du göra om någon som du kände blev uthängd på samma sätt?

— Jag skulle inte vilja känna någon som är pedofil eller kvinnomisshandlare. Då stryker jag dem från min vänskapslista direkt. Det finns saker som man bara inte gör.

Hur många har du hittills hängt ut?

— Fem, sex stycken.

Kommer du att fortsätta med det?

— Det tror jag garanterat att jag kommer att göra.