I dag drivs hotell- och konferensverksamhet av Winn Hotel Group AB i slottet och fastigheten ägs av den lokale företagaren Svante Andersson. Slottet firar 100 år i år. Men för 100 år sedan fanns det inga finklädda konferensdeltagare som kollade sina smarta mobiltelefoner, powerpoint-presentationer som lyste upp i rummen och inga dragväskor som rullade upp för backen. Det var en nybyggd privatbostad åt familjen Littorin. Backar man ytterligare några år låg det ett stort gult trähus på platsen.

Konsuln

Sven Henrik Littorin var 23 år och nygift med Bernhardine. Av sin far som var godsägare i Skåne och drev ett stort bränneri fick han jordbruksegendomen Bjertorp. Gården var inte i toppskick, men det kom den att bli. Han var en ordningsam man. Han drev lantbruket och han började med avel av ardennerhästar.

Sven Henrik och Bernhardine fick sju barn, fem söner och två döttrar. Den äldste sonen, Sven Bernhard blev sjöofficer och den näst äldste sonen Knut Henrik, var den som tog över egendomen efter föräldrarna. Men det skulle dröja innan han och hans familj bodde på Bjertorp. De reste till Baku i Azerbajdzjan och han arbetade för Alfred Nobels bröder Robert och Ludvig. De ägde några oljeraffinaderier där och på några år hade Naftabolaget vuxit och blivit världens fjärde största oljekoncern i konkurrens med bland andra Rockefeller.

Knut Henrik steg i graderna och blev utsedd till chef och styrelsedirektör i Naftabolaget. Han blev också norsk konsul i Moskva.

– Han kallades för Konsuln under sitt liv, säger Anders Tidfält.

Familjen som utökats med fyra barn bodde i stor fin våning i Moskva.

– Det finns uppgifter om att den skulle ha varit 1 000 kvadratmeter, säger Anders.

Betalade kontant

När Knut Henrik köpte Bjertorp av sina föräldrar var det ett trähus. Familjen var efter livet i Ryssland vana att bo stort och fint. Den gamla herrgården flyttades 300 meter och på platsen byggdes ett nytt corp de logi.

Annons

– Det sägs att fru Littorin tyckte att det var för litet på ritningarna, så aln byttes ut mot meter, säger Anders Tidfält.

Arkitekten Ferdinand Boberg var lite tveksam till bygget. Bankdirektören Knut och Alice Wallenberg gick i god för Littorin. När de försäkrade honom om att Knut Henrik hade obegränsat med pengar åtog han sig uppdraget.

– Knut Henrik betalade bygget kontant. 8 770 kronor kostade det, säger Anders Tidfält.

Revolution

1914 stod då slottet klart och hustrun och barnen flyttade in men det var först 1917 som hela familjen bodde där tillsammans. Trots att det var oroligt i Ryssland fortsatte Knut Henrik sitt arbete där. 1917 blev det revolution och han fick fly.

– Han fick inte med sig något och det berättas att han höll på att bli avrättad. Han hade bytt plats med kusken under flykten till Finland, och kusken som hade satt sig i vagnen blev dödad, säger Anders Tidfält och tillägger att historien kan vara uppdiktad.

Hotell och skola

Förvärva, förvalta och fördärva säger ordstävet och det är på sätt och vis så det blev. Knut Oskar ärvde egendomen 1939. Familjen evakuerades under andra världskriget och ardenneruppfödningen som gett bra inkomster tidigare var nu omodern. Jordbruket mekaniserades efter kriget. Dessutom hade han kvinnotycke. Han var gift tre gånger och fick nio barn. 1956 sålde han egendomen till Uppsala universitet och slottet till Skaraborgs landsting. För pengarna byggde han en villa vid Skrea strand i Halland.

Landstinget startade en lanthushållsskola på slottet 1958. Unga flickor fick lära sig att sköta ett hushåll. Sedan 1908 hade sådan undervisningen bedrivits i ett hus inrättad till Bernhardine Littorins minne i närheten. Det huset används idag av golfklubben.

1980 gick sista klassen ut. Då fanns det planer på att det skulle bli en ungdomsvårdsskola, men förslaget väckte en folkstorm och det blev inget av det. GDG senare Swebus, köpte slottet istället och gjorde om det till hotell. Mellan 1996 och 2011 ägde Anders och Helen Junger fastigheten och nu är Svante Andersson ägare och Winn Hotel Group AB driver verksamheten.