Den regnbågsfärgade kaptensbindeln är en symbol för HBTQ-personers rättigheter och alla människors lika värde.

Fakta:

Svenska idrottare som tidigare tagit ställning:

* Tobias Karlsson och Johan Jepson, handbo..

Fakta:

Svenska idrottare som tidigare tagit ställning:

* Tobias Karlsson och Johan Jepson, handboll. Den sistnämnde var först med att använda regnbågsfärgad kaptensbindel, vilket gjorde att han blev nominerad till årets hetero på QX Gaygalan i februari.

* Emma Green och Moa Hjelmer. Målade sina naglar i regnbågens alla färger under friidrotts-VM i Moskva 2013 som ett en protest mot den ryska antigay-lagstiftningen.

Kristianstadsspelaren Johan Jepsons var först med att bära en sådan bindel den här säsongen och har delat ut den till motståndarlagens kaptener han mött.

Mest uppmärksammat blev det under EM i Polen i januari när Sveriges lagkapten Tobias Karlsson förbjöds använda den av Europeiska handbollsförbundet (EHF). Även Norge och Island stoppades från att bära bindeln.

Skara HK:s assisterande tränare Niclas Åhman följde skriverierna, blev förbannad - och bestämde sig för att agera.

– Jag kontaktade spelarrådet och styrelsen. Sedan beställde vi en bindel via IFK Kristianstads supportershop. Jag tycker det är bra att Skara HK tog det beslutet.

Varför?

– Vi tycker att det är en god sak. Det finns en machokultur inom idrotten, det slängs glåpord till höger och vänster. Vi kände att vi ville stå upp för allas lika värde, oavsett ras, nationalitet eller sexuell läggning, säger Niclas Åhman.

– Sen kan folk säkert uppfatta att det är en politisk fråga, men det är inte den aspekten vi är ute efter.

Peter Dahlin inledde säsongen som lagkapten och var med och tog beslutet att börja använda den speciella bindeln.

– Det var ett solklart ja när frågan kom upp i spelarrådet. Det är en liten grej som kan betyda mycket, säger Dahlin.

Känner stolthet

Inför bortamatchen mot HK Skövde för några veckor bytte Skara HK lagkapten. Peter Dahlin ville lägga allt fokus på sitt eget spel, så då fick målvakten Daniel Hansson ta över den rollen.

– Jag känner mig stolt över att vara en del av en förening och ett lag där vi står upp för alla människor lika värde och där alla kan känna sig accepterade. Det är med stolthet jag bär den här kaptensbindeln, säger Hansson.

Niclas Åhman vill att hans spelare ska gå i bräschen och vara föredömen.

– Nu får vi stå upp för det som vi faktiskt åtagit oss. Det här kanske också är något vi kan jobba med nedåt i åldrarna. Inte just bara den här regnbågen, utan etik och moral-frågor, hur vi uppför oss och vad vi kallar varandra. Det är precis lika viktigt som att vi slänger bollen i mål.

Du är även tränare för HK Lidköping damer. Använder ni en regnbågsfärgad bindel där också?

– Nej, inte än. Jag slängde ut frågan även där till spelarna och styrelsen, men längre än så har det inte kommit.

TV: Se dramatiska slutet i derbyt

LÄS MER: Han har dubbla tränarjobb