Tidigare i år tillkännagav skådespelaren Robert Gustafsson att han instiftar stipendiet Guldnyckeln; ett stipendium som ska delas ut till unga estradörer och kulturarbetare verksamma i Skaraborg. Symboliken ligger i att Robert redan som ung tonåring fick nycklar till teater, radio och flera skolor. Allt för att han hade ett sådant driv och brinnande intresse för kultur.

Mottagaren av Robert Gustafssons stipendium Guldnyckeln kommer att få ta emot en gjuten nyckel i brons. Under måndagen befann sig Robert på Forsviks bruk för att tillverka den speciella gåvan. Just att få medverka och själv kunna påverka känns extra bra menar Robert.

– Jag är van vid att göra saker själv. Det har varit så hela livet och det känns viktigt för mig. Det är väl kontrollmänniskan i mig, skrattar Robert.

De mer vana gjuteriarbetarna Anders Nyberg och Krister Grahn instruerade Robert. När det väl blev dags för själva bronsgjutningen fick Robert dock stå åt sidan. Inte så konstigt kanske med tanke på att det smälta bronset höll en temperatur omkring 1050 grader.

– Jag har respekt för naturens krafter, säger Robert.

Efteråt fick Robert beröm för sin insats.

– Normalt tar ett sådant här moment närmare två timmar med en nybörjarelev. Nu gjorde vi det på en kvart med mycket gott resultat, förklarar Anders och Krister.

Stipendiet kommer att delas ut för första gången på Skövde Kulturgala den 5 november i år. Robert berättar att intresset för att skicka in en ansökan är stort.

– Det är fantastiskt kul. Och speciellt kul med så många aktiviteter som man inte har en aning om och som säkert sällan eller inte alls får någon uppmärksamhet.