På måndagen startade en kurs för blivande deltidsbrandmän i Skövde. Deltagare kommer förutom från Räddningstjänsten Östra Skaraborg även från räddningstjänsterna i Skara-Götene och Falköping-Tidaholm.

– Vi samarbetar på många olika fronter och det här är en av dem, säger Hans Ingbert, räddningschef för Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Vill hjälpa människor

Bland de som startar utbildningen för att bli deltidsbrandmän finns Bernhard Mikaelsson, som har läst omvårdnad i Falköping med sikte på att bli brandman, polis eller ambulansförare.

– Nu idag arbetar jag på Autokaross i Floby, så jag bygger brandbilar. Jag bor också i Floby, så nu tänkte jag hoppa på det här för att kolla om det är någonting för mig, säger han.

Det finns flera sidor av arbetet inom räddningstjänsten som lockar.

– Jag gillar att träna och vill utmana mig själv. Jag gick omvårdnad för att jag vill hjälpa människor, säger Bernhard Mikaelsson.

En bra livsskola

Bernhard Mikaelsson har varit med och byggt en ny brandbil som nu i veckan ska levereras till Skaras räddningstjänst. En blivande deltidsbrandman som kan komma att åka i denna är Albin Ahlman från Skara, en annan av kursdeltagarna.

Annons

Han berättar att han känt flera deltidsbrandmän och att han ser det som ett spännande yrke.

– Det är ett utvecklande jobb, en bra livsskola, säger han.

Till vardags syr han kläder i egen firma. Han har även provat att sy i kevlartyg som brandmanskläder delvis är byggda i och han funderar på om han kan kombinera de två yrkesvägarna på något sätt framöver.

Gemensamt

Att läsa ihop med blivande deltidsbrandmän från andra delar av Skaraborg tycker han är positivt.

– Det är kul att det är gemensamt, annars hade vi bara varit tre i Skara, säger han.

Under den två veckor långa utbildningen kommer instruktörer från samtliga tre räddningstjänster att delta och övningar hålls på alla tre räddningstjänsters övningsfält. I Falköping är räddningstjänsten långt framme när det gäller trafikolyckor, varför undervisning om detta förläggs till Falköping. Skaras räddningstjänst är bra på räddningsuppdrag på hög höjd och kommer att stå för den biten.

Samarbete

Även den fjärde räddningstjänsten i Skaraborg hade haft möjlighet att delta i utbildningen men hade för närvarande inget behov av nya deltidsbrandmän.

En gemensam utbildning för nya deltidsbrandmän har genomförts tidigare i Skaraborg, men det var en längre tid sedan.

Är detta ett första steg mot en sammanslagning av räddningstjänster i Skaraborg?

– Det ska inte ses som ett led i en sammanslagning, utan som ett led i utökat samarbete. Det ger möjligheter att ha gemensamma grunder, vilket gör att det blir lättare att ställa upp och förstärka varandra vid stora händelser, säger Hans Ingbert.