I programmet tävlar 36-åriga Wichudaporn Chaiyasaeng om att ta hem titeln som Sveriges mästerkock. Nu är hon i kvartsfinal, en av fyra kvar, och har verkligen charmat och imponerat på juryn i tv-programmet. Även här hemma har hon charmat Skaraborgarna som följer Sveriges mästerkock, för visst är hon numer Skaraborgs mästerkock, oavsett hur det går i programmet.

Tidningen har träffat henne hemma i hennes eget kök i Grästorp. Wichudaporn Chaiyasaeng, eller Nan som är hennes smeknamn, berättar att hon alltid gillat att laga mat.

– I Thailand hade jag, som 20-åring, en restaurang tillsammans med min mamma.

Drömmen är att så småningom öppna en egen restaurang här, kanske i Grästorp.

För tidningen bjuder hon på en rätt, som representerar hennes matlagning. Den är enkel och rak och bygger på rena smaker utan så mycket krusiduller, kryddor eller buljong.

– Jag gillar att låta fisken, köttet eller kycklingen ge smak åt maten tillsammans med fänkål, salt och svartpeppar. Smör och olivolja, lite vitlök. Mer behövs inte för att det ska bli gott, förklarar Wichudaporn.

Den här gången satsar hon på den finaste fisken, det blir torskrygg med fänkål och potatiskroketter.

Det kan låta enkelt, men smakar gudomligt. Åtminstone för någon som gillar ren fisksmak i sällskap med brynt smör.

Annons

Här är Wichudaporn Chaiyasaengs recept:

Till fyra personer behövs cirka 100 gram torsk per person, två fänkål, en klyfta vitlök, potatismos, gärna sådan som blivit över från dagen innan, majsmjöl, panko, två ägg, citron till garnering, färska örter, i det här fallet dragon, persilja och rosmarin.

Börja med att skära fänkålen tunt och stek i smör, snåla inte! Salta och peppra efter smak och krydda med gul curry. När fänkålen fått fin färg stjälp upp fräset i en ugnsfast form och låt den stå i ugnen i cirka 15 minuter.

Ha i ett par matskedar olivolja i en liten kastrull och glasera hackad rosmarin och dragon, samt en krossar vitlöksklyfta. Smält i cirka 200 gram smör, håll det varmt men låt det inte koka.

Stek torskbitarna med skinnsidan ner i olivolja. Salta och peppra och pudra med lite curry. När du vänt bitarna ska ett par rejäla klickar smör ner i pannan. Det gör att värmen avtar något. Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt i en temperatursticka. Låt vara i ugnen tills temperaturen når 45–48 grader.

Slutligen potatiskroketterna. Blanda det färdiga moset med ett ägg, majsmjöl, lite smör, finhackad persilja och timjan, salt och peppar till en fast smet. Forma till en "skål" i handen och lägg i lite ost i "skålen" och rulla in den till en boll. Doppa bollen i lätt vispat ägg, sen i mjöl, tillbaka i äggsmeten och slutligen i pankon. Fritera i olja tills kroketterna blir gyllengula. Låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.

Lägg upp fiskbitarna på fänkålsfräset med varsin potatiskrokett, skeda upp det brynta smöret över fisken. Garnera med något grönt och en klyfta citron.

Mat
TV4