Vinterskogslägret har hållits i obruten följd sedan 1963, och är ett läger för funktionshindrade och scouter. För 53:e året i rad samlas mer än 70 ungdomar i åldrarna 13-20 år för att leva lägerliv under mottot ”glädje och gemenskap”. De bor på och rör sig runt Flämslätts stiftsgård utanför Lerdala.

– Vi vill att ungdomarna ska få en chans att träffas på ett naturligt sätt. Efter en veckas läger vet de alla att vi har mer som förenar oss än vad som skiljer oss åt, oavsett om man har ett funktionshinder eller inte, säger lägerchef Tomas Granlund.

Varje års läger är uppbyggt kring ett tema, och årets tema är jorden runt. Lägrets deltagare är indelade i patruller som följs åt och gör allting tillsammans under veckan. Patrullvis ger de sig ut i världen för att utforska olika världsdelar.

Under sin resa får de bland annat; tågluffa i Europa, måla graffiti på Berlinmuren, åka på roadtrip i Nordamerika, gå på Oscarsgalan i USA, backpacka i Asien, jaga tjuvjägare i Afrika och gå på eldoradofest i Sydamerika.

Resultaten av utforskningarna skall de sammanfatta i en reseguidebok som ska vara färdig i slutet av veckan. Veckan avslutas med finmiddag, disco och fyrverkerier.

Annons

Flertalet av ungdomarna återvänder från år till år berättar Tomas Granlund. En som är på plats och gör sitt femte läger är Annie Standar från Skövde. Hon uppskattar möjligheten att träffa mycket folk och umgås.

– Jag har träffat flera nya kompisar genom åren som jag har kontakt med på Facebook.

Året tema med geografi som tema är något som fallit Annie väl i smaken eftersom hon tycker det är intressant att höra om olika länder.

– Jag har varit i över 30 länder och geografi var ett favoritämne i skolan. Dessutom har vi bilat med familjen genom de flesta länder i Europa.

Patrulledare i Annies grupp är scouten Ida Svensson.

– Det här lägret är jättekul med en så bra gemenskap. Och så har vi ju klarat alla uppgifter hittills, säger Ida med ett skratt.

Kvällar på lägret ägnas åt pyssel, lek, kvällsspår och lägerbål. En höjdpunkt för Annie var onsdagskvällens disco, då pojkvännen från Habo fick komma och hälsa på.

– Vi pratar med varandra på telefon varje dag så jag klarar mig, det är nog mest jobbigt för honom, skrattar Annie.

Lägret finansieras av Lions och arrangeras tillsammans med scoutförbunden i Västsverige. För ledarna genomförs även lättare utbildningar i hur man bemöter och stöttar unga med funktionshinder i olika situationer.