Helena Josefsson & Kontur marknadsför just nu sitt gemensamma album, som släpps i höst. Turnén är inte spikad än, men de hoppas få möjlighet att spela i Skövde. Staden är inte ny för Helena.

– Jag har varit i Skövde och skrivit musik tillsammans med Thomas G:son och Calle Kindbom, berättar Helena, följt av en historia om hur hon i samband med detta fick chansen att smaka på Thomas G:sons mammas nybakade brödbullar.

Per Gessle

Helena Josefsson har varit verksam som låtskrivare och sångerska sedan 2003. Hon har en diger meritlista där förutom soloalabum och tre album med bandet Sandy Mouche även samarbeten med Per Gessle finns med. Allra flest gånger har hennes röst laddats ned i duetten Broken Angel, med svensk-iranske Arash. Videon har 50 miljoner nedladdningar på Youtube. Det är dock inte Helena som syns i videon med Arash.

– Nej, det är Venezuelas Miss Universe, haha ...

Även om Helena Josefsson inte syns i videon känns Arash-samarbetet som en kontrast till det som Helena Josefsson & Kontur gör nu.

Annons

– Det verkar vara mitt sätt att vara på, att göra något eget och unikt. Jag har haft samma kläder i tio år, säger Helena.

– Vi gör det vi vill ha, tillägger Olof Löfgren, pianist i Kontur, en pianotrio som han bildade 2010 tillsammans med Kristian Rimshult och Andreas Baw.

Time after time

År 2012 började Kontur och Helena Josefsson att samarbeta. Nyligen släppte de singeln Time after time, en tolkning av Cyndi Laupers hit. I oktober kommer fullängdsalbumet, som till största del består av tolkningar av låtar, som Dolly Partons Little Sparrow, The Cures Close to me och Lana del Reys Ride. På skivan finns också en nyskriven låt av Helena: Happiness. Den har en särskild historia, som börjar lite oväntat.

– Jag var iväg på gymmet och tränade bodypump, säger Helena.

Hon kom i samspråk med en fyrabarnsmamma som hade haft anorexia. Helena kände igen sig i bekräftelsebehovet, från tidigare i sitt eget liv.

– På mina gamla skivor, där är det väldigt mycket ledsamhet. Man gör allt vad man kan för att bli sedd. Jag började gråta direkt.

På cykeln på väg hem från gymmet skrev hon låten.

Vid sitt besök i Skövde passar Helena Josefsson och Olof Löfgren på att testa akustiken och flygeln i Skövde konstmuseum och kommer fram till att en konsert där skulle vara toppen.

Besök tidningens nyhetssajt för att höra Helena Josefsson och Olof Löfgren framföra Happiness i Skövde konstmuseum.