I det nystartade teamet ingår tio cyklister, varav sex har koppling till Skara tack vare cykelgymnasiet. Alexander Jingsjö, årets svenske mästare på tempo, är äldst med sina 35 år. Åldersmässigt kommer därefter Alexander Wetterhall, Sebastian Balck, Niklas Gustavsson och Kim Magnusson. Resterande fem cyklister är U23:or: bröderna Marcus och Alexander Fåglum Karlsson, Lucas Eriksson, Ludvig Bengtsson samt Gustav Höög.

Tidigare proffscyklisten Thomas "Gotland" Löfkvist, som i somras meddelade att han slutar, är anställd som general manager och har det övergripande ansvaret för laget.

Kristian Wejshag är initiativtagare och den som äger Team Tre Berg-Bianchi.

– Jag har aldrig startat ett projekt som mött så mycket positivism och fått så bra bemötande från alla – cyklister, sponsorer, klubbar förbund.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att man har trampat mitt i ett tomt hål. Jag har haft väldig tur och kommit helt rätt i tiden. Vi visar ett koncept som är komplett och färdigt. Jag har med min erfarenhet från andra branscher och lyfter in det i den här världen. Det blir lite struktur och ordning. Man ska inte snacka skit om andra, men många av de andra, tidigare satsningarna kanske har byggt på ideell föreningsverksamhet. Detta är rätt långtifrån det. Jag har ett vinstintresse i detta. Jag vill bygga upp det till en jättestor enhet och är medveten om att det kommer ta många år, säger Kristian Wejshag.

Kostnad

Den ursprungliga planen på en dubbelsatsning med ett nytt motionslopp och samtidigt starta upp ett lag blir verklighet. Fast inte i den prioritetsordning som Kristian från början hade tänkt sig. I september blir det förvisso premiär för Tre Berg (se annan artikel) men Kristians fokus vreds snabbt om och fastnade på byggandet av ett proffslag.

– Det har tagit enorma proportioner, positiva sådana, menar Kristian som har jobbat "extremt mycket" för att få ihop allt.

– När jag fått en tanke måste jag testa den. Jag skulle aldrig satsa den tiden och de pengarna om jag inte trodde på det.

Att driva projektet kostar mellan 2,7 och 3 miljoner kronor.

– En miljon av det finansierar vi från bolaget som driver Tre Berg-loppet. Övriga täcks av externa sponsorer. Finansieringen har vi redan gjort klart innan vi startar vilket jag inte hade kunna tro men det känns fantastiskt.

Till år två är budgetmålet 4,5 miljoner kronor. Därefter åtta miljoner kronor.

– Det är ingen utopi att vi kan ta klivet upp och bli ett Pro continental-lag, men inte före tre års tid.

De första åren är visionen att vara en språngbräda för de unga killarna att ta steget till Pro continental eller World Tour-nivå.

– Vi pratar mycket med cykelgymnasiet i Skara. Och häromveckan var jag i kontakt med "Roddarn" (Mikael Andersson) som håller på med en ungdomssatsning.

Enda i Sverige

Team Tre Berg-Bianchi kommer nästa år vara Sveriges enda proffslag på herrsidan. I upptakten på säsongen, mars-april, blir det tävlingar i Europa för att sedan vända hemåt Norden.

– Vi kommer ha ett humant program, vill inte köra slut på våra unga killar. Vi måste ta ansvar, kan inte sätta ihop ett lag och dra från Sverige och inte tävla alls här.

Under fredagen blir satsningen officiell i samband med Cykelmässan Sweden Bike Expo i Stockholm. Hela teamet finns på plats. Wejshag är övertygad om att genomslaget blir stort.

– Jag vill att detta ska bli Sveriges cykellag. Det sporrar mig att få det utanför vanliga cykelsfären när det gäller media. Vi ligger långt efter Norge och Danmark, som både har fler lag och betydligt större medieintresse för sporten. Vi har inte fått in cykelsporten i de svenska hemmen.

"Bara början"

En gång i månaden under vinterhalvåret träffas laget i Skara under tre dagar. Nästa gång blir den 5-7 december. Kristian Wejshag berättar att han kommer åka med på de stora racen, titta på potentiella nyförvärv och knyta kontakter.

Innebär det här att din egen korta cykelkarriär är över?

– Nänä. Jag ska köra ifrån de här killarna, hehe. För min del blir det samma som förra året med Skara CK:s seniorlag där vi siktar på att försvara vår seger i seniorcupen.

Kristian har bara cyklat under ett par års tid. Allt tog sin början när han i slutet av januari 2013 kom hem från Thailand och ställde sig på vågen.

– För första gången i mitt liv vägde jag över 0.1 ton. Jag kände att det fick vara nog och började bekanta mig med den här fantastiska sporten.

Inte ens en våldsam krasch rakt in i en funktionärsbil under årets SM-tempo i Götene kunde stoppa honom. Det kunde ha kostat honom livet, men bara två månader senare var han tillbaka på tävlingsbanan.

– Jag mår jättebra och är nästan tillbaka helt kroppsligt. Det är bara huvudet som inte är med än, jag blir väldigt trött på dagarna. Men det kunde ha varit mycket värre.

Kristian Wejshag fullkomligt sprudlar av energi:

– Det är bara början på något stort, hoppas jag.