För drygt ett år sedan fick Alexander Wetterhall veta att han trots en bra säsong på hög internationell nivå inte skulle få något nytt kontrakt med tyska Team Netapp Endura. I väntan på ny arbetsgivare hade han planer på att avsluta karriären. Till slut skrev han på för det nybildade svensk-amerikanska proffsstallet Firefighters Upsala CK.

Men säsongen blev inte alls som han hade tänkt sig. Under SM i Götene i slutet av juni gick han ut och berättade att hans tävlingskalender var tom.

– Efter SM bekostade jag säsongen själv. Det var inte vad som stod i mitt kontrakt när jag skrev på. Sorgligt att det blir så. Otacksamt att var cyklist ibland. Jag har inte hört något från dem sedan i augusti. Då började jag cykla MTB i stället.

Alexander Wetterhall var den förste Kristian Wejshag vände sig till. Under resans gång har de bollat många idéer fram och tillbaka, inte sällan under en träningsrunda.

– Jag vet som bekant hur det känns att ha ett lag som inte riktigt lyckas. Det gör att man är lite vaksam och inte riktigt vet vad man ska tro. Men ju mer vi har pratat desto mer realistiskt har det varit.

– Jag kommer ha stort ansvar för att det ska fungera. Jag har varit på en nivå jag vill dela med mig av.

Press på sig

När Wetterhall själv gick på cykelgymnasiet fanns det inget svenskt lag att komma ut till direkt, utan han fick gå den långa vägen för att lyckas.

– Både för svensk cykel och cykelgymnasiet är det viktigt att ha något att peka på direkt. Det hade jag önskat mig. Det var först 2011 jag började tjäna lite inkomst på att cykla. Nu kommer alla i vårt lag ha betalt. Budgetmässigt och volym på laget har aldrig funnits i Sverige tidigare. Vi har aldrig haft kulturen eller företag som vill ställa upp på detta.

Alexander menar att han i sin ålder inte kommer kunna ta sig tillbaka till den nivån han varit på av egen kraft, utan i sådana fall med hjälp av laget.

– Jag vill vara med och utveckla något från start som jag kan påverka själv. Så här motiverad har jag inte varit på två år. Det blir som en nystart för mig.

Förutsättningarna kommer inte gå att klaga på.

– Ärligt talat, kan vi inte göra något med detta laget vet jag inte vad man kan göra i Sverige. Vi måste ha tröjan i SM, så är det bara, och vinna vårt eget lopp. Utomlands är det alltid svårt att komma in som nytt lag. Gäller att göra bra resultat direkt och få respekt med sig, säger Alexander Wetterhall.