En barnfamilj i Axvallstrakten lämnade in katten Tusse på en kattpensionat för cirka 1,5 år sedan i samband med att de skulle resa bort. På något sätt lyckades Tusse rymma genom att ta sig igenom nätdörrarna och försvann spårlöst.

Trots att man letade länge och väl förblev Tusse borta.

— Vi trodde att vi aldrig mer skulle få ser vår katt igen, säger kattägaren.

Strök omkring

För någon månad sedan upptäckte Kajsa Folke, som bor på en gård mellan Ekedalen och Dimbo, att en gråspräcklig katt strök omkring i närheten av tomten och som jamade högt av hunger.

— Jag vet att man inte ska mata katter, men till sist tyckte jag så synd om den att jag inte kunde låta bli. Hur jag än försökte, lyckades jag inte hitta någon ägare.

Till en början var katten väldigt skygg men när dagarna gick blev den alltmer kärvänlig.

— Den blev så tam att jag kunde ta i den och det var först då jag såg att katten var öronmärkt.

Kajsa gick in på Svenska kennelklubbens hemsida där det även finns ett kattregister och kunde på så vis enkelt spåra ägarna i Axvall.

— Utan öronmärkningen hade katten förmodligen aldrig kommit till rätta. Alla borde öronmärka eller chippa sina katter, säger Kajsa Folke.

Hon lät katten sova i en korg i vedskjulet fram till dess att ägarna kom och hämta katten.

— Vi har en egen 17-årig katt och denne var väl inte överförtjust. Det hade aldrig gått att låta båda vara inomhus samtidigt.

Oväntat samtal

Kattägarna blev förstås både chockade och glada över samtalet från Kajsa Folke.

— Det trodde vi ju aldrig. Barnen ville ha nya katter och vi väntade så länge som ett år innan vi skaffade två nya katter. Tyvärr skulle det aldrig fungera att ha dem tillsammans så vi har låtit en släkting ta hand om Tusse, men självklart är vi jätteglada över att han är tillbaka.

Familjens två nya katter är också öronmärkta.

— Det rekommenderar jag verkligen att alla kattägare gör.