Flera tusen besökare hittade till Sweden game festival. Förhoppningen om 1 500 betalande slogs med råge och förra årets besöksantal på 3 000 personer passerades.

– Det går över förväntan. Ettnix har bidragit, konstaterar Tau Petersson, destinationsutvecklare för spelstaden Skövde vid Next Skövde och spindel i nätet för festivalen.

Ettnix är en känd svensk gamer och Fortnitespelare och idol för många ungdomar. Att få se honom spela live lockade många till Arena Skövde, där ett 40-tal utställare visade upp sina produkter.

Besökare kunde testa olika datorspel, brädspel eller handla saker med koppling till spelvärlden.

– Det är kul här, många bra spel, menade vännerna Loke, Alexander och Billy från Skövde.

Många av utställarna var lokala, men det fanns även internationella gäster, då 17 av spelen ägs av bolag från Kina, USA och Ryssland.

– Det är en gullig mässa. Det är synd att det inte blivit större, menar Jessica Jungsin från Skövde.

– Fast jag tycker att det är skönt att det är litet, då är det lätt att hitta, inflikar Lisa Högberg från Tidaholm.

Vännerna brukar åka på spelkonvent och mässor. I Skövde hittade de flera saker de gillade.

– Jag gillar skräckspelet där borta. Det är bra gjort grafikmässigt, konstaterar Jessica Högberg.

– De har tagit ett koncept och gjort sin egen variant. Fast jag gillar pixelspel mer, säger Jessica Jungsin.

Annons

En av de som skapat ett retrospel är Mårten Jonsson på JMJ interactive. Han gick ut spelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde 2011 och har numera sin bas i Göteborg. Hans arkad coop-spel Robbotto lockade flera att testa.

– Jag har överlag fått positiva kommentarer. Som den här killen som gick och hämtade sina kompisar för att få spela mer, säger han och tittar på ungdomarna som just nu testar spelet.

Mårten Jonsson konstaterar att Sweden game conference är ett bra tillfälle, inte bara att få visa upp sina spel, utan också att få träffa andra i branschen.

– Många arbetar hemifrån, så det är viktigt att få prata med varandra.

Konferensen har pågått under veckan med 45 olika föreläsare från hela världen. Totalt har 900 deltagit i konferensen, många av dem studenter från högskolan.

– Vi är väldigt nöjda. Arrangemanget har helt klart vuxit och när det gäller festivalen så tror jag absolut att det finns rum att göra ännu mer för att den ska utvecklas. För mig som spelutvecklare är det viktigaste att göra datorspel till en socialt accepterad hobby. Det är fler unga som spelar än idrottar och det borde finns mer utrymme för dem att utöva det, säger Tau Petersson, Next Skövde.