Enligt Frida Jolsgård, chef för antagningskansliet, var det elever som redan i förra veckan kunde logga in sig på antagningskansliets hemsida och se sitt preliminära besked om de kommit in på sin sökta gymnasieutbildning. Fast det egentliga datumet var satt till söndagen den 15 april.

Ryktet om felet spred sig också bland elever, vilket ledde till att antagningskansliet beslöt att stänga ner sidan. Den öppnades först på måndag morgon, då personal fanns på plats.

Fick ni mycket samtal och frågor?

– Nej, vi har fått tre samtal hittills, säger Frida Jolsgård, chef för antagningskansliet, Skaraborgs kommunalförbund.

Hon förklarar att det var ett fel i en inställningsfil som orsakade felet och att det nu har rättats till.

– Nu ska systemet och inloggningen fungera som det är tänkt.

Enligt Frida Jolsgård har olika kommunalförbund olika tider för sina preliminära antagningsbesked, det kan alltså skilja mellan när elever i Stockholmsområdet och i Skaraborg får veta hur det gått.

Hur många elever som berördes av det tekniska strulet går inte att säga.

– Vi kan inte se vilka som loggat in sig och sett sitt preliminära antagningsbesked, så det går inte att säga.

Antagningskansliet servar alla kommunala skolor och friskolor i samtliga femton kommuner i Skaraborg, det betyder att man har hand om antagningar för cirka 3 000 elever.

Frida Jolsgård betonar att det riktiga beskedet, som baseras på elevernas vårbetyg, kommer först 1 juli.

Annons

– Det här beskedet baseras på höstbetygen och är en hint om ifall eleven kommit in på den utbildning som eleven önskat. Sedan har eleven en månad på sig att göra sitt omval, säger chefen för antagningskansliet.