Mariebergsskolan fick på fredagen besök av en grupp allianspolitiker där riksdagsledamöterna Annika Eclund (KD) och Ulrika Carlsson (C), som både är utbildningspolitiska talespersoner för sina partier, samt Cecilia Widegren (M) deltog. Ingen av dem har tro på att Sveriges fallande resultat i den internationella studien PISA upphör med rapporten som kommer i december.

— Närmare hälften av eleverna som går ut nian är inte godkända i alla ämnen, den trenden måste vi vända, säger Cecilia Widegren.

Lokala politiker

I besöket deltog också Ylva Pettersson (M), Suzanne Johansson (C), Leif Brohede (KD) och Marlene Zackrisson (L). Den relativt nya rektorn David Lantz berättade om skolan och visade runt i klassrum och förskolelokaler.

Ylva Pettersson frågade om vad David Lantz skulle göra om han hade ett trollspö som han kunde genomföra en politisk förändring med.

Annons

— Förstatliga skolan, det ser så olika ut i olika kommuner, svarade David Lantz snabbt.

I diskussionen framkom att kommuner lägger mellan 23 000 och runt 80 000 kronor per elev för utbildning och elevhälsa.

Stökigt i Skara?

Cecilia Widegren undrade efter att ha läst lokaltidningar ifall det är stökigt i Skaras skolor.

— Kränkningsrapporter synliggör detta på ett annat sätt än tidigare. Det blir konflikter med barn, det nya är att vi ska göra kränkningsanmälningar, sa David Lantz.

David Lantz berättade också att skolan för närvarande har en tjänst ute och att det fortsatt kommer nyanlända till skolan. Enligt David Lantz delar skolorna i tätorten på uppgiften att ta emot nyanlända.

— Vi tar emot elever från både villaområden och områden med hyreslägenheter, då blir det integration, sa han.