Under tisdagen meddelade Trafikverket att det skulle vara stopp i tågtrafiken på sträckan Håkantorp-Gårdsjö på grund av det väntade högvärmen. Initialt skulle stoppet pågå mellan 14.00-24.00.

Under onsdagen gick Trafikverket ut med att stoppet i stället beräknades pågå till och med tidigast 05.00 torsdag morgon.

– Rälsen blir för varm och då kan den röra sig och formas om och rälsen måste vara spikrak för att trafiken ska kunna gå, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket vill ta det säkra före det osäkra.

– Annars kan det bli så att folk kan behöva stanna mitt på en bana. Det har förekommit tidigare när det varit varmt och nu ska det bli den varmaste dagen på länge i det området, säger Beisi Sundin.

Under onsdagsmorgonen gick Trafikverket även ut med ett pressmeddelande om att det var stopp i tågtrafiken på sträckan Katrineholm-Flen, på grund av ett elfel. Detta påverkar bland annat tåg på sträckan Hallsberg-Göteborg. Det innebär både försenade och inställda avgångar. Felet beräknas vara åtgärdat klockan 18.00 på onsdagen.

Under torsdagsmorgonen meddelade Trafikverket att tågstoppet var avslutat vid 06-30-tiden.