– Vi är ett parti som företräder lag och ordning och för att lag och ordning ska fungera måste ordningsmakten få kännedom, att försvara någon åt höger eller vänster håller inte. Blir man utsatt för övergrepp ska man anmäla, gör man inte det låter det märkligt, säger Sverigedemokraternas Robert Håkansson till NSD.se.

Eftersom Sverigedemokraterna enbart hade en nationell lista till valet 2014, placerades Hanna Wigh på den så kallade Norrbottensbänken när hon valdes in i riksdagen.

LÄS MER: Hanna Wigh lämnar SD – blir politisk vilde

LÄS MER: Brevet från Hanna Wigh vittnar om hat och hot

Länsordföranden Robert Håkansson vill inte ta ställning för eller emot Hanna Wigh, som på måndagskvällen medverkar i Kalla fakta, TV4:s granskande program, om de sexuella trakasserier hon fått utstå av en partikollega.

I programmet medverkar också en annan Falköpingspolitiker, Maddelen Larsson som till nyhetsbyrån TT aviserat att också hon lämnar SD.

Annons

I ett sms till Falköpings Tidning skriver Maddelen Larsson att hon inte har möjlighet för en intervju under måndagen.

– Det är fullt upp i dag tyvärr.

Robert Håkansson, länsordförande i Norrbotten:

– Själv har jag träffat Hanna Wigh en gång som allra flyktigast, på landslagarna 2015, och jag har aldrig pratat med henne alls, säger Håkansson.

– Tråkigt att någon sitter på våra mandat utan att företräda oss. Det enda rätta om man lämnar ett parti är att också lämna sina uppdrag och jag tycker att hon ska göra det också, fortsätter Robert Håkansson till NSD.se.

Kalla faktas måndagsprogram har titeln "Hotet inifrån SD".

Till Aftonbladet.se säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge följande:

– Jag upplever att hela upplägget är tendentiöst och helt oseriös. Mycket av det som sägs är heller inte sant. De påstår att vi känner till saker som vi aldrig hört talas om och vi har inte fått möjlighet att svara på rätt saker, säger Vinge.

Senare under måndagen framkom att Sverigedemokraterna polisanmält sig självt. Partiet vill gå till botten med Hanna Wighs anklagelser om sexuella trakasserier, uppger presschefen Henrik Vinge till Aftonbladet.se.

FOTNOT: Vi söker Hanna Wigh för en kommentar.