Det är alltid mycket att samtala om efter en lång sommar med olika äventyr medlemmarna och deras kameror fått uppleva.

Klubbmästerskapet är i grunden 7 deltävlingar och man får lämna in två påsiktsbilder per deltagare. Mer om fotoklubben, klubbmästerskapet, de tävlandes bilder och juryns motiveringar finns att läsa på Tidaholms fotoklubbs hemsida, tidaholmsfotoklubb.nu

Kristian Nilsson toppar alltså KM med en 1:a placerad bild och även en bild på fjärde plats när redovisningen av maj månads klubbmästerskap presenterades. Jury denna gång var Söderhamns Kameraklubb. Juryn, som haft hela sommaren på sig med bedömningen presenterade en trevlig och utförlig motivering till de tävlandes bilder.  Totalt hade 26 bilder lämnats in för bedömning denna gång. Mottot för majtävlingen var fortskaffningsmedel.

Redovisning av Maj månads deltävling. På första plats, Kristian Nilssons fina Old Faithful. Juryns motivering:  En solklar vinnare utan konkurrens. En fin komposition mellan människa och maskin där mannen som kanske är planets mekaniker ger ett intryck av total koll på läget. Gråtonerna ligger väldigt bra och skärpan ligger snyggt över hela bilden, detaljer som nitar och mannens profil lyfter bilden till en vinnare. En fantastisk bild som hade blivit än bättre om den ljusa konstruktionen mitt i bild på gräsmattan redigerats bort, den drar onödigt till sig våra blickar.

Annons

Motorcyklist.
Foto: Per Gyllingberg

Månadens andra plats gick till Per Gyllingberg med bilden:  Motorcyklist.

Juryns motiverin: Arrangerad eller dokumentär? Det spelar faktiskt ingen roll, bilden är bra oavsett. Att hinna med att fånga en händelse som denna är inte det lättaste, du skall hinna plocka fram kameran, du skall hitta motivet i sökaren, fånga fokus och dessutom hinna trycka av så bra jobbat! Kompositionen ligger väl med fortskaffningsmedlet på väg in i bilden. Skärpan ligger bra på föraren och farten blir uppenbar med rörelseoskärpan på hjul och bakgrund. Helheten med förarens klädval och den lilla detaljen med den där gul/blåa navborsten som alla grabbar ville ha på sina cyklar blir pricken över i-et. En riktigt bra bild.

Motorcyklist.
Foto: Per Gyllingberg

På tredje plats placerade sig Per Gyllingberg med ytterligare en bild: c

Juryns motivering: Från början var denna bild utanför topp 15 men för varje gång vi tittade på den så vann den mer och mer. Mannen till höger har en viktig roll i bilden med sin kroppshållning och den öppna bakdörren. Bilden ställer en massa frågor till oss som gör att vi tittar på den om och om igen. Den är inte på något sätt självklar och det gör den spännande. Man kan nästan höra Eddie Meduza spelas på hög volym. Bilden är mycket fint gjord i svartvitt och vi imponeras av gråskalan.

Final rest.
Foto: Kristian Nilsson

Fjärdeplatsen knep alltså Kristian med bilden: Final Rest. Detta innebär att Bengt-Åke Öhgren åker ner till en tredje plats i den totala ställningen och Kristian Nilsson lägger sig på delad första plats istället.

Under kvällens bildvisning bjöds klubbens medlemmar på en resa till Island. Kvällens fotografiska resa bjöd alltså Göran Lyman på i form av en lång rad fina bilder från hans resa till Island. Detta speciella, lite mytomspunna, karga land är faktiskt oerhört vackert. Vi fascinerades av allt från höga berg till djupa dalar, vackra galciärer, enorma vattenfall, varma källor och gejsrar. Vi slogs även av den stora avsaknaden av träd på ön, och imponerades av den mäktiga kyrkan Hallgrímskirkja i Reykavik, nästan 75 meter hög.Nu ser vi fram emot nästa möte i oktober, men innan dess så har vi Konstnatten 2018 att njuta av.