Personerna har insjuknat från slutet av augusti till mitten av september och merparten av dem är bosatta i Västra Götaland, Jönköping, Halland och Dalarna.

De drabbade är i alla åldrar, men fler kvinnor än män har insjuknat, enligt Folkhälsomyndigheten som samordnar utredningen för att hitta smittkällan.

– Vi har analyserat bakteriernas arvsmassa och sett att fallen hänger ihop, de har ett gemensamt ursprung i hur de smittats, säger Anneli Carlander, chef på enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

En teori är att personerna har insjuknat efter att ha ätit körsbärstomater som burit på salmonellabakterier.

– Tomater och körsbärstomater är ett av flera livsmedel som är misstänkta, men vi är inte där ännu att vi kan peka ut ett livsmedel. Nu jobbar vi med att intervjua de drabbade för att försöka hitta minsta gemensamma nämnare, säger Carlander.

Anneli Carlander säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida utbrottet har avstannat eller inte, men hon konstaterar att koncentrationen av fallen finns i början av månaden.

Folkhälsomyndighetens generella råd för att undvika salmonellabakterier i livsmedel är att upprätthålla en god hand- och kökshygien, att skölja frukt och grönt och se till att kött är genomstekt.

TT