Johanna Tofty fortsätter resonemanget med att påpeka att vuxna kan välja själva, medan deras barn inte kan det.

Det var i början av maj hon skrev blogginlägget som skulle fylla hennes kommentarsfält till bredden. Hon skrev i sin blogg att föräldrar ger sina barn alldeles för mycket socker och att det syns tydligt vilken skada en usel diet gör mot någon som inte ens hunnit fylla tio år och jämförde med förgiftning och mordförsök.

Det var efter det hon kritiserades.

Några applåderade hennes inlägg medan andra kände sig provocerade och dömda.

– Det kan omöjligt vara en nyhet att det inte är nyttigt med för mycket socker. Det är en stor bov när det gäller övervikt, som i sin tur ligger bakom många olika sjukdomar.

Hade du behövt uttrycka dig så drastiskt?

– Att jag uttrycker mig drastiskt är för att jag vill fånga in läsaren.

Annons

Hon förklarar att hon hoppades på en livlig debatt eftersom hon anser att det är en viktig fråga.

– Och det fick jag! Att någon provoceras av att stora mängder socker inte är nyttigt har jag däremot svårt att förstå.

En del ansåg att du klankade ner på de som har diabetes?

– Den tolkningen har jag svårt att förstå, men någon på sociala medier startade en konstig kampanj om just diabetes som gjorde att jag fick massor av kommentarer som inte hade ett dugg att göra med ämnet. När någon bara läser en rubrik eller bara reagerar på hur någon annan beskrivit en text så blir reaktionerna konstiga, säger Johanna Toftby.

"Att skylla på att alla överviktiga äter dålig mat och motionerar för lite är bara bullshit..." , "Är så utomordentligt trött på alla dessa moraltanter som gnäller över hur andra lever sina liv" var några av kommentarerna Johanna fick. Men det som satte starkast spår hos henne var en kvinna som önskade henne "en ruskig sjukdom".

– Det är förstås inte roligt att se eller höra, men jag reagerar som sagt inte så mycket på saker om mig själv längre, de kommer varenda dag. Det är värre när någon skriver om mina barn eller mina vänner, då kan jag bli arg.

Johanna vände sig också mot att det tycks vara okej att säga att någon är mager, men att det är tabu att prata om övervikt.

Varför tror du att det är så?

– Jag har inte en aning. Det hoppades jag verkligen få en liten ledtråd till i kommentarerna, men det fick jag inte. Undervikt kan lika mycket som övervikt bero på att man redan har en allvarlig sjukdom. Kanske beror det på att det är övervikt som börjar påminna om en epidemi i västvärlden medan människor svälter till döds i andra länder. Jag läste att över halva Sveriges befolkning är överviktig nu. Det är helt vansinnigt hur illa vi kan göra oss själva och våra barn.

Fotnot: Johannas blogg hittar du här: http://johannatoftby.se