Rättegången mot den 19-åriga Skövdebo som misstänks för mordet på en toalett i Örebro avslutades i mitten av juli.

På den 24 juli kom domen – 12 års fängelse.

Rätten menade att det fanns en övertygande bevisning mot den åtalade.

Den 6 januari hittades en man knivhuggen till döds på en toalett i centrala Örebro. Enligt polisen blev han huggen ett flertal gånger i halsen, nacken och ansiktet.

På spegeln inne på toaletten hade någon skrivit med offrets blod: ”Why so serious?”, ett citat känt från Batman-filmen ”The Dark Knight” och karaktären Jokern.

Övervakningsfilmer

Efter att ha studerat olika övervakningsfilmer kom polisen ganska snabbt fram till vem de trodde låg bakom dådet. Misstankarna riktades mot en 19-åring från Skövde.

När den misstänkte var tillbaka i Skövde berättade han för en kvinna att han dödat en man i Örebro för att komma över knark. Bytet blev tre hashkakor på 50 gram och 200 tabletter tarmadol. Han tog också med sig telefon, nycklar, id-kort, kontokort och resekort. Saker som polisen sedan hittade i den nu dömdes hem.

19-åringen lämnade också över två knivar till en kvinna från Skaraborg.

Blodspår

Det fanns också spår av blod från offret på mördarens skor, mobiltelefon och ryggsäck. Mannen skyllde i rättegången mordet på en annan person, som aldrig namngavs. 19-åringen nekade därmed till anklagelserna om mord. Själva rånet hade han dock erkänt.

Annons

Men under den rättspsykiatriska undersökning som genomfördes av mannen tidigare i somras ska 19-åringen erkänt även mordet.

12 års fängelse

Rättegången mot 19-åringen hölls bakom stängda dörrar. Och när det var dags för slutplädering ansåg åklagaren att Skövdebon skulle dömas till 14 års fängelse för mord. Med tingsrätten valde istället straffet 12 års fängelse för mord och narkotikabrott. Detta med tanke på hans ålder.

Nu kräver åklagaren än en gång 14 år.

Läs 19-åringen inte psykiskt sjuk

Läs polisens teori om mordet

Läs yrkar på 14 år