Sista natten med gänget är tänkt att vara en härlig avslutning på högstadiet. Det är ett återkommande arrangemang och förra veckan intog 2100 ungdomar från 20 kommuner Skara Sommarland. Tyvärr blev det däremot inte en så trevlig kväll för alla.

Tafsande killar

En mamma berättar om hur tjejer utsattes för tafsande killar på dansgolvet, däribland hennes egen dotter.

— Hon och även hennes kompis hade blivit omringade av killar på dansgolvet. Killarna försökte skärma av så att ingen annan såg vad som pågick i ringen. Killarna turades om att tafsa på tjejerna, de ska till och med ha kört upp händerna mellan benen på dem, säger mamman till Skaraborgs allehanda.

”Omöjligt att upptäcka”

Trots vuxna på plats ska ingen ha uppfattat vad som hänt förrän efteråt. Arrangören Kjell Johansson är upprörd.

— Man borde gå på ungdomarna och säga åt dem att lägga av med de här dumheterna, säger han.

Annons

Med upp till tusen personer på varje dansgolv menar han att det var omöjligt för någon vuxen att upptäcka vad som pågick. Mikael Ståhlgren, utredningsbefäl vid Lidköpingspolisen, berättar att liknande fall är svåra att utreda.

— Det som gör en anmälan värd är att man skriver om det och kan få stöttning. Att vi uppmärksammar problemet och visar att så här gör man inte är viktigt, säger han.

Viktigt att prata

Kjell Johansson tror att det behöver pratas mer om hur unga killar beter sig mot tjejer.

— Det är som att de här dumheterna har blivit en sport. Det är jätteviktigt att de som jobbar med ungdomar pratar om tafsandet. Att de diskuterar vad de håller på med egentligen.

Kjell har varit inblandad i Sista natten me' gänget i många år. Det här är första gången han hör talas om ofredande i samband med arrangemanget.

Utredningsbefälet Mikael Ståhlgren tycker att anmälningar om tafs blivit allt mer vanligt förekommande.

— Det är nog fler som anmäler nu, men mörkertalet är nog också väldigt stort, säger Mikael.