Johnny Bode (1912-1983), känd som kompositör och sångare, är född och uppvuxen i Falköping. Trots att han gjorde sig socialt omöjlig under stora delar av sitt liv har han efter sin död fortsatt att väcka uppmärksamhet, inte minst på grund av sina fräcka visor.

Föräldrarna gick skilda vägar när Johnny föddes och han hade aldrig någon kontakt med sin far. Tidigt drömde han om att bli revyartist. Han beundrade kända namn som Karl Gerhard och Ernst Rolf och redan som sjuåring bjöd han på fräcka sånger och kupletter inför vuxen publik. Femton år gammal i Skara högre allmänna läroverk skrev han en skolrevy namnsatt till Det, som skolans rektor stoppade när han fick läsa Bodes fräcka manus. Och inte bara stoppade, Bode blev utslängd från skolan.

— Det sägs att alla flickor skulle vara nakna i slutscenen, säger tidaholmaren Jan-Åke Johansson.

En slump

Jan-Åke ropade in en boklåda på en auktion för flera år sedan och det okända manuset låg bland alla böcker, alltså manuset till Det.

Annons

— Jag upptäckte manuset av en slump när jag rensade ur böcker som jag skulle lämna till försäljning. Manuset är ett maskinskrivet häfte i tre akter, 36 tablåer. Vad jag vet så utspelar sig delar av handlingen i Skara men även i Falköping.

Johnny Bode har skrivit manuset, för musiken står bland annat Jules Sylvain, Helge Lindberg och Fred Winter med flera.

På bokauktionen i Stora Levene nyligen uppmärksammade Sven-Olof Ask i föreningen för Västgötalitteratur rariteten. Manuset gick sedan för 3 600 kronor.

— Jag har inte haft någon relation till Bode och kände inte till värdet. Däremot finns det en annan koppling till Tidaholm. Eddie Meduza sjöng många av Bodes fräcka sånger, berättar Jan-Åke Johansson.

Nazistsympatier

Bodes levnadsöde hör till de mest uppseendeväckande i svensk musikhistoria; flera gånger lyckades han resa sig från sitt trassliga liv och på nytt bygga upp en karriär, bara för att själv så småningom rasera den igen. Bode spenderade nämligen mer än vad han tjänade - ofta på nöjen. Han smet från oräkneliga mängder hotellnotor och blev bannlyst på många av stadens krogar. Han blev till slut omyndigförklarad och dömd till vård på mentalsjukhus.

Under andra världskriget fascinerades Bode av nazismen, vilket för resten av hans liv gjorde honom bannlyst i Sveriges kulturliv. Han tog tydligt parti för nazismen och satte bland annat upp en revy åt den norska Quisling-regimen.

Källa: Wikipedia.