– De sprider sig som en löpeld i jorden, de är väldigt lättodlade. De är som ett ogräs men de går att äta, säger Thomas Klingberg.

Han tycker om att ta vara på sådant som många inte tänker på att man kan äta, som ramslök och kirskål.

Oftast är det skördetid på hösten för jordärtskockor men det går att låta dem ligga kvar i jorden över vintern.

Han fick skockor för sju, åtta år sedan av en granne och planterade dem i villaträdgården. Förutom rotfrukten så ger de fina blommor.

Populära knölar

När han började ta upp dem i år så märkte han att det fanns gott om dem så han satte upp en skylt. Alla som passerar huset när de promenerar runt sjön skulle få chansen att plocka med sig ett gäng jordärtskockor. Förra året var han tvungen att slänga många och det tyckte han var synd.

Den senaste veckan har han lagt ut bilder på Facebook där han bjudit in den som är intresserad att gratis ta för sig ur lådorna med årets skörd och det blev en succé.

– Det var många som gillade det, det har nog blivit ett tjugotal kommentarer och frågor.

Soppa och puré

Nu har han inte så många kvar.

– De gick åt, det var bara bra och vi åt själva. Vi gjorde soppa på dem.

Det finns en gräns för hur många han själv vill äta.

– De är gasbildande, du får inte äta för mycket, säger Thomas Klingberg och skrattar.

Den sista lådan med skockor planerar han att ställa fram till helgen och annonsera på nytt på Facebook.

Annons

Barnbarnet Lovis, 1,5 år, tycker att morfar Thomas jordärtskockor ser spännande ut.

Soppa på jordärtskockor

4-5 vitlöksklyftor får fräsa i olja tillsammans med 3-4 cm färsk riven ingefära. Tillsät..

Soppa på jordärtskockor

4-5 vitlöksklyftor får fräsa i olja tillsammans med 3-4 cm färsk riven ingefära. Tillsätt 7 dl vatten, cirka 7 dl jordärtskockor, tre potatisar och tre vegetariska buljongtärningar. Koka rotfrukterna mjuka, sedan mixas allt. Tillsätt 1,5 dl crème fraiche, toppa med hackad persilja.

Räcker till 5 personer.