Att teatern Unga Klara kommer till Skara är som om "Skara FC skulle få besök av Fotbollslandslaget, få träna och samtala med dem", har Alexandra Lindholm, teaterpedagog på Skara skolscen tidigare sagt. Det är stort, med andra ord.

I nästa vecka befinner sig nationella scenen, som har inriktat sig på skapande verksamhet för barn och ungdomar, i Skara. Tre föreställningar bjuds det på för skolelever och för att få plats med storproduktionerna X och Girls will make you blush förvandlas Fokus Folkets park till pop up-teater.

Tar upp det svåra

Unga Klaras uppdrag är att gestalta det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater, även om det svåra, farliga och obekväma.

Girls will make you blush riktar sig till högstadieelever och handlar om uppväxtvillkor och femininet medan gymnasieelever får se föreställningen X, som tar sin utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia.

– Just detta ämne, alltså de mörka sidorna i vår historia och hur vi hanterar dem i dagens skola, är temat för Katedralskolans nya Erasmus-projekt, finansierat av EU, då vi samarbetar med gymnasieskolor i Tyskland, Belgien, Spanien och Luxemburg. Projektet inleds med ett planeringsmöte i Hoogstraten, Belgien, i mitten av oktober och Unga Klaras pjäs blir en utmärkt startpunkt för medverkande elever och lärare. Det ska bli väldigt intressant, lärorikt och viktigt att arbeta med dessa frågor, säger gymnasieläraren Johan Hjertén.

Annons

Unga Klara kommer också att åka runt till landsbygdsskolorna med klassrumsföreställning, De jag egentligen är. Den riktar sig till mellanstadiet och handlar om identitet och alla dem vi kan vara när vi är oss själva.

Debatt om teater

För allmänheten hålls en lunchföreläsning på Skara skolscen tisdagen den 8 oktober. Då berättar Unga Klaras vd Stefan Hansen hur teatern för barn och unga kom till och har byggts upp. Samma kväll hålls också ett samtal på biblioteket om barn- och ungdomskultur med representanter från Unga Klara, Skara skolscen, Charlies teater, Svenska kyrkan och Skara kommun.

Unga Klaras besök i Skara är ett samarbete mellan Skara kommun, Skara skolscen och Unga Klara. Det genomförs med stöd av Kulturrådet.