Med hjälp av personkryss tar sig Tanjo Andersson in i Skaras kommunfullmäktige. När tio av elva valdistrikt räknats så har han fått 85 kryss och 13,51 procent av Kristdemokraternas röster, vilket räcker för att han ska ta sig in i fullmäktige.

Tanjo Andersson stod på plats sju hos Kristdemokraterna, som preliminärt får två mandat i Skara. Han har alltså klättrat rejält i listan.

Förstanamnet på listan, Leif Brohede, har hittills fått 71 personkryss och sedan är det ett rejält hopp ner till nästa person, Mikael Börjesson, som fått 23 kryss.

Kanske är det Bert-effekten som spelat in. Bert Karlsson annonserade i tidningen, där han lyfte fram Tanjo Andersson som sin kandidat och den politik som de båda står bakom.

Att kampanjen haft positiv effekt för Tanjos del sticker han inte under stol med.

- För mig har den betytt väldigt mycket. Det är klart att det påverkat mina kryss, annars hade jag inte synts på det sättet.

Bert Karlsson är också mycket nöjd med att Tanjo Andersson nu tar sig in i fullmäktige.

– Det var väntat och jag är absolut nöjd. Nu får vi in en kille från näringslivet och det är ett nytt grepp för Kristdemokraterna att få in sådana människor.

Annons

Han menar att folk har röstat på det program som tagits fram.

– Vi vill göra förändringar. Närmast ligger vänortsbesöken, de måste granskas. Vi vill få ordning på Stureplan, så att det inte blir ett tillhåll för en massa gäng och attityden till företag behöver ändras i Skara.

Bert Karlsson understryker att det inte bara handlar om hans idéer.

– Tanjo är en bra kille. Han går inte i mina ledband. Vi har resonerat oss fram tillsammans med andra. Jag har haft kontakt med moderaterna, som förmedlat vidare våra tankar till Centerpartiet. Vi måste genomföra de här förändringarna nu.

Han är övertygad om att det blir maktskifte i Skara nu och ser fram emot att engagera sig i Skara igen.

– Nu ska jag jobba positivt med Skara. Det känns jättekul.

Tanjo Andersson är också tacksam att Bert Karlsson satsat pengar i annonser där han uppmanar väljarna att kryssa just honom.

- Det får man kan säga om Bert är att han kan upplevas bufflig, men han har många gånger de här veckorna och hört av sig bara för att fråga hur jag mår. Det finns ett stort hjärta i den gubben också.

Själv tror Tanjo Andersson att han som ny i Skarapolitiken har mycket att bidra med.

- Jag har ju hållit på som politiker förut och det jag brinner för är att inte låsa fast sig i byråkrati och partitänkande. Tillsammans kan vi utveckla och lösa saker för Skaraborna. Som ny i Skara kan jag ifrågasätta och säga kan vi inte göra så här istället.

Tanjo Andersson är också Kristdemokraternas förhandlare i Skara när man nu ska hitta en styrande majoritet - och kanske ett nytt kommunalråd. Några förhandlingar hade ännu inte inletts enligt honom under den tidiga eftermiddagen på tisdagen.

- Men samtal har förts, bekräftar han och fortsätter;

- Det lutar åt ett alliansstyre med Ylva Pettersson som kommunalråd, men det är för tidigt att säga även om jag har intentionerna och en bra känsla för det.

Relaterat: KD-politiker: ”Bert har bra idéer”