I ett gult trähus med utsikt över Vättern och med naturen runt knuten, är Anna Fia Sterner uppvuxen. Ända sedan Fia var liten har hon levt med smycken runt omkring sig. Hennes mamma är guldsmed och hennes pappa är smyckedesigner så det där med form och kreativitet har hon i blodet.

— Jag har vuxit upp i mammas verkstad sedan jag var tre veckor gammal. Då satt jag i en babystol på hennes arbetsbänk fram tills att jag började på dagis, berättar Fia.

Att Fia skulle gå i sina föräldrars fotspår och göra smycken har alltid varit en självklarhet, trots att hon provat på en hel del andra yrken också. Under hela sin uppväxt har hon i sina föräldrars verkstad tittat, testat och sugit åt sig kunskapen inom hantverket. Fia är med andra ord en helt självlärd smyckedesigner och guldsmed.

— Jag har alltid varit intresserad av former och kombinationer. Att få vara kreativ är det roligaste och jag tycker om hela processen. Från planering till tillverkning och när man ser smycket ta form. Det blir alltid lite annorlunda i verkligheten än man tänkt sig, säger hon.

För två och ett halvt år sedan köpte Fia upp sina föräldrars varumärke, Liga Design, och driver det nu på egen hand. I verkstaden på Smedjegatan i Gränna skapar hon smycken i silver, guld och oxiderat silver. Med pärlor, diamanter och ädelstenar. Hon inspireras av olika människor hon möter, i olika situationer, vid olika tidpunkter.

Stilen på sina smycken beskriver hon som skandinavisk design, stilrent och enkelt. Hon berättar att det är väldigt populärt utomlands, vilket fler än 70 återförsäljare i Skandinavien och i Australien verkar vara ett bevis på.

Men de är inte impopulära här hemma, tvärtom. Flera av Sveriges kändisar bär Fias kreationer. Ola Salo beställde en drömfångare som örhänge då han var programledare i Melodifestivalen, Camilla Läckberg bar hennes armband på sin pressbild vid lanseringen av boken "Häxan" och Nikki Amini bar örhängena från Fias egen favoritkollektion "Trollhassel" under idolfinalen.

Den uppmärksamme kommer att se fler av Fias smycken under årets "Så mycket bättre" då tjejerna i Icona Pop och Sabina Ddumba bär dem.

— Det känns väldigt häftigt. Jag tycker att smycken avspeglar personligheter och jag vill göra smycken som blir ens favoriter, smycket du aldrig tar av dig och som är just du. De ska passa till vardags men även till fest.

Annons

Var Fia har fått sin drivkraft ifrån vet hon inte, hon tror att hon bara är sådan. Hon beskriver sig själv som väldigt spontan, vilket hon tror är en stor fördel i hennes bransch, och som en person som alltid är sen.

— Det finns vanlig tid och det finns Fia-tid. Jag är alltid sen, allting sker alltid i sista sekund, säger Fia och skrattar och fortsätter:

— Men jag tror att det är positivt att jag är spontan, för det gör att det öppnas dörrar hela tiden och jag kör igång med olika projekt från ingenstans. Jag tror inte att jag hade varit där jag är idag om jag varit planerad och strukturerad, säger hon.

Ett sådant exempel är när Fia skulle göra en kollektion ur marknadsföringssyfte. Fia ville rikta in sig på en målgrupp och valde att rikta sina smycken åt människor inom hästvärlden då hon själv alltid haft egna hästar. Kollektionen blev en stor succé, ryktet spred sig och rätt som det var fick Fia det overkliga uppdraget att designa hederspriserna till EM i ridsport i augusti.

— Jag har inte riktigt fattat det än. Det känns så overkligt att kungen och drottningen ska dela ut champagneglasen som jag har gjort och att jag ska stå där uppe, det är ju helt sjukt, säger Fia med tindrande ögon.

Hon berättar att det är en av höjdpunkterna i hennes karriär hittills.

— Jag har aldrig blåst glas innan och jag har stor respekt för hantverket. Jag var jättenervös över vad de som jobbar på glasbruket i Kosta skulle tycka om glasen. En man som jobbat på Orrefors i över 60 år sa att han inte sett något liknande innan. Att få beröm så var väldigt stort, det kommer jag verkligen att minnas, säger hon.

Det händer saker runt Grännatjejen hela tiden. Är det inte galor eller hedersuppdrag så är det nya samarbetspartners. Just nu planerar hon för samarbeten i Dubai och USA.

— Det skulle vara häftigt om Beyoncé hade mina smycken, säger Fia drömmande.

Förutom allt arbete i verkstaden slipar Fia tillsammans med sambon Carl på bröllopsplaner. De träffades för sex år sedan och har nu varit förlovade i fyra år. Fia berättar att Calle kompletterar hennes energiska personlighet med sitt trygga lugn och det är hennes mamma som har designat hennes förlovningsring. Skapad i guld med en diamant.

— Jag hade inte klarat av att driva mitt företag utan honom, han betyder allt för mig. Vi var bara vänner från början och jag visste inte om han var min typ, men att satsa på vårt förhållande är den bästa investeringen jag gjort. Det borde finnas fler Calle.

Vad har Fia från Gränna på gång mer framöver, då? Mycket, men inget jag får tillåtelse att nämna här idag. Men vi lär ha anledning att återkomma.