Torbjörn Forsell är verksamhetschef för NTF Skaraborg. Som många andra har han chockats av de många dödsolyckorna i Skaraborg.

Varje gång tänker han på sin systerson som kördes ihjäl av en påverkad förare utan körkort 2008.

— Jag vet vad det innebär. Vi får aldrig träffa honom mera. Varje dödsolycka är att livslångt straff för vänner och anhöriga.

Trafikverket gör mycket för att minska risker i trafiken. Mitträcke, lägre fart, säkrare korsningar och utfarter med mera. Men det tycks inte hjälpa när beteendet i trafiken inte förbättras.

Orsaken till de aktuella fem olyckorna är inte klara men Torbjörn Forsell påpekar att bilisternas uppförande är oacceptabelt.

— Man skryter om att köra fort. Det är stressigt på vägarna. Man kör fort, ligger för nära och har ett dåligt trafikbeteende. Fortkörning är lagbrott som accepteras. Tänk om vi skulle tänka likadant om narkotikabrott?

Konsekvensen kan bli böter, men det verkar inte avskräcka.

— Det skulle kosta 20 000 kronor, då tror jag att man skulle tveka.

Torbjörn Forsell efterlyser civilkurage från medpassagerare och andra. Säg till när det går för fort, stoppa en påverkad från att ta bilen hem från festen och påpeka att bilen ligger för nära.

Annons

En bil som kör över 80 kilometer i timmen klarar en krock förbluffande bra. Men smällen och rycket mot kroppen går inte att skydda sig emot.

— Inre organ bryts loss och man förblöder.

Ulla-Britt Hagström, ordförande i Motormännens Lokalklubb Skaraborg är lika bekymrad.

— Fem dödsolyckor är väldigt mycket på så kort tid. Den har vi inte haft på många år.

Hon pekar också på beteendet och den höga farten.

— Vi lever i ett samhälle där alla har bråttom. Vi på Motormännen har gjort egna kontroller och har sett sådana som kör 120 kilometer i timmen på en 70-väg. Många sms:ar och surfar vid ratten.

Ulla-Britt Hagström vill se lagstiftning mot sms vid ratten och fler poliser.

— Det finns inte poliser vid vägarna längre.

De fem som dog i Skaraborg 23 april till 22 maj kan jämföras med hela länet där sex personer dog i trafikolyckor under årets första fyra månader, januari till april 2017.

Här är dödsolyckorna i Skaraborg:

22 maj avled en man i 55-årsåldern i en dödsolycka på E20 mellan Mariestad och Lugnås. Det var frontalkrock mellan en bil och en lastbil.

19 maj skedde en singelolycka i närheten av Fridhems Kyrka utanför Grästorp. En man i 30 årsåldern avled.

2 maj kolliderade två personbilar på gamla E20 utanför Götene vid en omkörning. En man i 35 års ålder omkom i olyckan.

25 april blev en bil påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägskorsning i Lyrestad norr om Mariestad. En man i 30 årsåldern avled i olyckan.

23 april avled en 20-årig man på väg 44 mellan Lidköping och Grästorp efter att han hade krockat med en lastbil.

NTF