Vintern gör i år våren mer efterlängtad än på länge. Men inte för alla. För pollenallergikern väntar en tid av både rinnande näsa och kliande ögon. En tid som på grund av de låga temperaturerna i år är något försenad.

– En kollega påpekade att hon sett färre pollen på träden i år än i fjol. Och det beror ju såklart på att våren inte riktigt kommit igång än. För mig är det pollen som definierar att det är vår, säger Åslög Dahl på pollenlaboratoriet i Göteborg som ansvarar för mätningen i Skaraborg.

Pollensäsongen är i år något förskjuten och förväntas också bli något mer komprimerad än tidigare. De absoluta topparna kommer därför att komma tätare i år. Just nu är det framför allt al och hassel som blommor i Skaraborg. Halterna är måttliga och gör att en del allergiker nu kan börja känna av sin allergi. När det kommer till sälg och vide är halterna än så länge låga.

– I Göteborg började pollensäsongen redan i mellandagarna och men kom av sig när temperaturen sjönk. I takt med att temperaturen stiger kommer även björk- och gräspollen att göra sig påmind, säger Åslög Dahl.

Den värsta tiden för pollenallergikerna är normalt när björken börjar blomma i månadsskiftet april maj och under försommaren när gräset börjar växa. Enligt Åslög Dahl kommer topparna, trots den ihärdiga kylan, troligtvis infalla under samma tidsperiod även i år.

Annons

– Jag kan tänka mig att blomningen kan fördröjas någon dag men inte mer än så.

Först i slutet av juli återgår pollenhalterna till de lägre nivåerna för att sedan i stort sätt försvinna i september. Hur pass svår pollensäsongen i år kommer att bli i Skaraborg är dock svårt att förutse.

– Vädret har såklart stort inverkan på resultatet men det beror också på hur känslig man är och vilken typ av allergi man har. Som det ser ut nu kommer i alla fall de närmsta dagarna stanna på en måttlig nivå, säger Åslög Dahl.

Tio tips för pollensäsongen

* Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

* H..

Tio tips för pollensäsongen

* Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

* Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.

* Motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen eller undvik helt att motionera utomhus.

* Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.Ta inte in växter med pollen inomhus.

* Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.

* Ha fönstren stängda under dagen.

* Byt kläder när du har varit utomhus.

* Följ pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften.

* Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Därför är det bra att undvika att röka och att vara i rökiga miljöer.

Källa: Vårdguiden