Det handlar om en man i 40-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern som rest genom landet. I Skaraborg finns det flera fall i Mariestad, Töreboda, Skagersvik och Karlsborg. Under resans gång stal de bland annat ett kassaskåp från en 100-årig kvinna.

Listan över målsägande är mycket lång och fallen är spridda över stora delar av landet. Härvan rullades upp när en av de drabbade kunde ge polisen registreringsnumret på det misstänkta parets bil. När polisen stoppade bilen upptäcktes en stor mängd stöldgods och paret häktades i slutet av augusti.

Ofta har kvinnan uppehållit den äldre och sedan har mannen obemärkt tagit sig in i bostaden. När det gällde den drabbade 100-åringen ringde hon först och bad att få ställa några frågor, de tillbringade cirka en kvart i köket och dagen efter upptäcktes det att kassaskåpet var försvunnet. Borta var också många smycken och släktens klockor, gåvor efter anställningar och minnen av konfirmationer för länge sedan.

Annons

Under utredningen har dock polisen kommit med påsar av värdesaker som de funnit och kvinnan har återfått en del av det som stals.

Stort skadestånd

Skadestånden till de drabbade är sammanlagt på ganska stora belopp, även om bytet varierar.

Efter som tingsrätten anser att det är stor riska att duon återfaller till brott, så ska båda stanna i häkte fram till dess att domarna inte längre går att överklaga. Åklagaren anser att brotten har varit av "särskilt hänsynslös art" med tanke på offrens "ålder och utsatta situation".

Mannen döms för stöld, grov stöld ringa bedrägeri och ringa narkotikabrott till fängelse i tre år och fem månader.

Kvinnan döms för stöld, snatteri, grov stöld, ringa bedrägeri, falsk tillvitelse och olovlig körning till fängelse i tre år och tre månader.

De fälls för de flesta av brotten, men frikänns också i enstaka fall.