Cecilia Widegren (M) riksdagsledamot Skaraborg samtalar regelbundet med företrädare för Polisen Skaraborg. Återkommande har Cecilia (M) samtal med Polisförbundet Skaraborg olika frågor. I slutet av förra året var bland annat ledningen för Polisförbundet Skaraborg på plats i riksdagen för att följa arbetet.

Avstämning

I veckan skedde avstämning kring aktuella frågor så som bemanning, löner, rekrytering, inbrottsvågen i Skaraborg, avlastning av till exempel djuromhändertagande frågor till länsstyrelsen och rätt att utöva transporter av frihetsberövande personer till Kriminalvården.

Hon mötte bland annat Yvonne Kärnheim, ordförande Polisförbundet Skaraborg.

– Under åren har vi samtalat om många viktiga Skaraborgsfrågor och nu när Yvonne lämnar som ordförande, efter 40 år i polisens tjänst, är det många erfarenheter som är viktiga att ta med framåt. På Polisförbundets årsmöte i slutet av februari, väljs ny ordförande, konstaterar Widegren.

Inbrottsvågen allvarlig

Inbrottsvåg över landsbygden, med antalet inbrott och stölder ökar i Skaraborg. Inbrotten sker bland annat i maskinhallar, uthus och ladugårdar och skapar oro.

Annons

Med ökad otrygghet, poliser som lämnar, diskussion om löneläge och arbetsvillkor har också politikern ställt regeringen till svars om utvecklingen när det gäller internationella stöldligor.

– Det är också givande samtal om Skaraborgska vardagen för polisen. När poliskollegor här om dagen yttrade att Sverige är som ett smörgåsbord för kriminella. Man äter och åker mätta härifrån och då är det viktigt att gå igenom vilka förutsättningar som råder och vilka konkreta åtgärder som krävs, menar Widegren (M.

Bekymmersamt

Hon menar att det också bekymmersamt att polisen står maktlösa inför dessa ligor.

– Polisen uppger själva att det kan vara internationella ligor som ligger bakom stölderna. Det är relativt lätt att röra sig över gränserna i Europa vilket gynnar den typ av ligor. Polisen i Skaraborg har inte möjlighet att hinna upp ligorna innan de är utanför Sveriges gränser, fortsätter riksdagsledamoten.

Bland Europeiska länder har Sverige nästan lägsta antal poliser i jämförelse med antalet invånare.