Läs också: Stig är en riktig vardagshjälte

Sverige United lanserades under försommaren 2016 och snart delar stiftelsen ut tre stipendier: Guldhanden (50 000 kronor), Silverhanden (30 000 kronor) och Bronshanden (20 000 kronor).

"Vi har efterlyst vardagshjältar som genom sitt arbete på fotbollsplanen skapar möten mellan ungdomar med olika bakgrund. Och vi har hittat dem", skriver Sverige United på sin hemsida.

Av alla nomineringar som kommit in – såväl individer, projekt som föreningar – har tio finalister slutligen tagits ut. En av dessa är Stig Larsson.

Så här lyder motiveringen:

"För 69-årige Stig Larsson betyder ordet integration att HELA bygden ska med. När idrottsplatsen Axvalls IP behövde rustas upp involverade han en grupp pensionärer för att utföra arbetet. Och som ordförande i Axvalls IF ser han till att även personer med begränsade ekonomiska resurser får tillgång till samma matchkläder och utrustning som sina jämnåriga kamrater. Samma sak var det när ett asylboende öppnade i närområdet för ett par år sedan. Genom Stig Larssons försorg bjöds ett flertal nyanlända spelare in till klubben, och nu ingår de som en naturlig del i såväl junior- som seniortrupperna."

Annons

– Vi har tagit vårt ansvar, det stämmer. Många av de nyanlända har inte haft pengar, då har vi hjälpt till med både träningskläder och utrustning – utan att de på något sätt behövt betala någon avgift, säger Stig Larsson och fortsätter:

– Vi har även haft 20-30 stycken från asylboendet Stora Ekeberg som varit på Axvalls IP och spelat spontanfotboll.

– Sedan gjorde vi en grej ihop med Axevalla folkhögskola där vi bjöd in både killar och tjejer som var fotbollsintresserade. Ordnade en liten turnering för dem och serverade fika, men där var egentligen folkhögskolan en större part än oss.

Vinnarna meddelas vid en galakväll på Operaterassen i Stockholm i februari. Priskommitté består bland andra av elitdomaren Mohammed Al-Hakim och fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson.

Lista: Här är alla nominerade (extern länk)

I maj 2015 skrev tidningen ett reportage om Mohammad Ghadri och Badie Mokhbat, som hade flytt kriget i hemlandet Syrien. De hade skiljts från släkt och vänner. Men återfått något annat de älskar: fotbollsspelandet – i Axvalls IF.

Det här är den andra glädjande nyheten på kort tid för Axvalls IF, vars herrlag i fredags fick en friplats i division 5 kommande säsong.

Läs också: Axvalls IF i unikt projekt

Läs också: Axvalls IF nominerat på fotbollsgalan 2013

Läs mer: Källby IF är hans nya familj