Sedan november har Stella ridit och tränat hingsten Mantovani. Han är 170 cm stor och full av energi trots att han är 18 år gammal. Hans ägare letade efter en ryttare som kunde tävla i klassen Children's Challenge, där hinderhöjderna är lite lägre än de klasser han tidigare tävlat.

– Det var en lyckoträff att vi hittade honom, berättar Marie Ljungqvist, Stellas mamma. Mantovani bor kvar på Huseby Gård utanför Skövde, men Stella får rida honom som om han vore hennes egen.

Vanligtvis tävlar barn på ponnyer, men Children's Challenge är en specialklass där barn mellan tolv och fjorton år tävlar på stora hästar. Det gäller dessutom inte bara att rida felfritt, utan ryttarna bedöms också på hur bra kontroll de har över hästen.

Stella har bara ställt upp i lokala tävlingar sedan tidigare, så den nya klassen – och de nya höjderna – blev en stor omställning. Men hoppningen har alltid varit Stellas favoritgren inom ridsporten.

– Det var lite läskigt i början, men nu har man vant sig, säger hon.

Children's Challenge har bestått av flera olika kvaltävlingar, där varje kval har delomgångar. Stella hade som mål att gå vidare till omgång två i åtminstone en kvaltävling, men allt har gått över förväntan. Nu har hon kvalificerat sig till SM, och hon har också fått reda på att hon ska få tävla under Falsterbo Horse Show, en av Sveriges största ryttartävlingar som startar nästa vecka.

Annons

– Det är väldigt roligt. Jag hade inte räknat med att gå vidare direkt, berättar Stella.

Just nu är det ingen intensiv träning som pågår, utan det viktigaste är att hålla Mantovani i form mellan tävlingarna. Samtidigt ska nerverna hållas i schack, och Stella erkänner att det är lite pirrigt inför båda tävlingarna.

– Falsterbo känns större, men jag är nog mest nervös inför SM, för där vill man prestera som bäst, förklarar hon.

Nu hoppas både Stella och Marie att det ska gå bra på tävlingarna, men är nöjda oavsett hur det går.

– Målet är ju lite redan nått, konstaterar Marie.