Christian Valtersson var en bra invigningstalare. Synd att inte fler hörde honom. Det var en ganska blygsam skara som samlats för att se invigningen av Skövde Pridefestival på fredagseftermiddagen.

Valtersson är ordförande för Stockholm Pride, och miljöpartist som i protest mot den hårda flyktinglagen som gick igenom förra hösten sa upp sitt uppdrag. Valtersson var och är engagerad i flyktingfrågan.

Gränslöshet saknas

Christian Valtersson levandegjorde och berättade i ett rätt långt tal, som kunde ha fått vara längre.

Att inte ge uppehållstillstånd till flyktingar som riskerar fängelse eller döden i hemlandet är fel. Att homosexuella bränns till döds eller får halsen avskuren på grund av sin sexuella läggning är fel, saker som hänt alldeles nyligen i Turkiet, till exempel. Att människor skjuts till döds i en bar, dit de kommit för att känna trygghet och gemenskap, som i Orlando, det är fel.

Att en transexuell kvinna i Sverige inte får köpa tobak på grund av sin läggning är fel. Att hbtq-personer toppar självmordsstatistiken. Och att homosexuella män inte får ge blod om de inte har levt i celibat under ett år.

Annons

— Heterosexuella måste ha levt med samma partner i minst tre månader, berättade Christian Valtersson.

Den gränslösthet som Skövde Pride har som ledord saknas på många platser, även i Sverige, menar Valtersson.

Hot och hat

— Det var ett jättebra tal som berör, tyckte Christian Kinnunen som var på plats med Kristina Häggblom. De träffades för övrigt under Stockholm Pride.

Malin Torelm framförde med känsla Skövde Prides egen låt Du och jag. Malin har en bakgrund som professionell basketspelare, jobbar inom finansbranchen och gör artistdebut med Pridelåten.

Efter invigningen var det aktiviteter i föreläsningstältet. Först samtalade komikern, skådespelaren och författaren Niclas Christoffer och Maria Jern, sekreterare och pressansvarig för Skövde Pride, om hot och hat. Niclas Christoffer har själv levt med hot under en längre tid. Han har polisanmält och det kommer att bli rättegång i höst.

— Det har varit jobbigt, men man vänjer sig, säger Niclas Christoffer om hoten han fått med anledning av hans homosexualitet. Det han däremot inte kan värja sig mot är när hatarna använder hans tidigare ätstörning för att göra honom illa.

Under måndagskvällen var det också föreläsning på temat skadliga normer och hur vi kan bryta dem, det var filmvisning samt regnbågsmässa med biskop Åke Bonnier i S:t Helenakyrkan.