Intresset för att lära känna sitt närområde var stort många gånger far man bara förbi på väg till Göteborg eller västkusten. Efter bara en timmas resa var det dags för förmiddagskaffe, naturligtvis på konditori Nordpolen i Vara, som utsetts till årets konditori i Sverige 2016-17. Gissa om kaffet och det färskbakade wienerbrödet och syltkakan smakade extra gott!

Eftersom det var tredje torsdagen i oktober var det Skaraborgs nationaldag, dvs. Grynkorvens dag och seniorerna passade på att bunkra upp med grynkorv i Nossebro, hos anrika Erikssons chark.

Annons

Det var inte många som tidigare besökt Sveriges största postorderföretag i musik och film, Ginza, i Fåglum. Företaget är ett utmärkt exempel på hur en entreprenör, Hans Haraldsson, med en bra affärsidé framgångsrikt kan sysselsätta människor i en hel bygd.

Nu var det dags för lunch och då hos ännu ett framträdande företag på Varaslätten, Bjertorps slott. Slottet, som ritats av Ferdinand Boberg, stod färdigt 1914 och hade gott om utrymme för familjen på fyra personer. Lunchen serverades i festvåningen.

Resans sista stopp var till det för de flesta okända Astro Sweden i Skara, vars utbud omfattar optik, från mikroskop till teleskop för att studera stjärnor och planeter. Gunnar Sporrong, astropedagog, gav en kort men intressant inblick i stjärnskådarnas värld.

Den uppskattade resan hade komponerats av Ingvar och Gun-Britt Gunnarsson och Berit Ericson i SPF Seniorerna Skövde resekommitté och genomfördes av Forellenresor med Claes-Göran Uvesten som guide.

Tänkvärt: Att man inte behöver resa långt bort för att upptäcka och uppleva det okända och intressanta.