På torsdag hålls Stora aktiedagen i Pingstkyrkan i Falköping, med flera föredrag kring aktiesparande och ett tiotal aktiebolag som presenterar sig. Flera av företagen är på väg till börsen, däribland Bayn, som arbetar med att ersätta socker och artificiella sötningsmedel med växten stevia. Andra bolag är redan etablerade på börsen, som Blackpearl Resources, ett kanadensiskt oljesand- och gasbolag, där svenska Lundin-gruppen har ett stort ägande.

Det var 140 personer föranmälda i början av veckan, men arrangemanget kommer också att sändas som webb-tv i samarbete med Falköpings närradioförening. De flesta deltagarna kommer från olika delar av Skaraborg.

Aktiespararna håller vanligtvis Stora aktiedagen i större städer, men har sedan flera år även valt Falköping. Förutom Falköpingsbon Lars Håkanssons (ansvarig för företagsrelationer i Aktiespararna) lokalpatriotism är de goda kommunikationerna ett skäl.

Polisbil

Annons

På fredagen vänder sig Aktiespararna till allmänheten när "Sparsheriffen" rullar in på Coop forum, ICA maxi och Stora torget under dagen. Organisationen har införskaffat en amerikansk polisbil och använder den för att föra ut ett budskap om att tänka till när det gäller val av fonder i PPM-systemet.

– Många tycker att det är jobbigt att sätta sig in i PPM-valet. Aktiespararna vill underlätta detta på ett humoristiskt sätt, säger Ing-Marie Kärrmander, ordförande i Aktiespararna Falköping.

– Tyvärr har många fonder höga avgifter och låg avkastning, säger Lars Håkansson,

Att betala för PPM-rådgivning menar Aktiespararna är bortkastade pengar och Sparsheriffen kritiserar också bankrådgivare som bara säljer egna produkter. Samtidigt har Aktiespararna lanserat en egen fond.

– Vi ville utmana storbankerna och visa att det går att driva fonder med låg avgift, säger Lars Håkansson.

PPM