Det rådde ett lynnigt väder under söndagen och i samband med den första av de två guidade turerna i Ekehagens forntidsby så kom det några riktigt rejäla regnskurar.

— Ändå var det en del folk som trotsade vädret och gick med, konstaterar Egil Josefsson.

Fick årskort

Det fanns faktiskt även en hel del folk som bara stack in näsan i receptionen och sedan vände hemåt igen. Men det var helt väntat.

— (skratt) Ja, vi hade en liten kampanj den här invigningsdagen. Kom man hit och löste entré, så fick man ett årskort på köpet och det var det en hel del som utnyttjade, säger Egil Josefsson.

Temat den här invigningsdagen var jakt och natur. Besökarna i byn fick bland annat veta vad stenålderns jägare kunde äta och hur de byggde en fälla. Man visade upp en örtagård och en fällestig i samband med två guidade turerna.

Annons

Verksamheten för året har i och för sig pågått sedan april, men fram till nu bestått av mestadels inbokade besök av en massa skolklasser.

— Men nu har vi alltså öppnat portarna för allmänheten och vi håller öppet dagligen fram till den 13 augusti, berättar Egil Josefsson.

Mycket personal

Det innebär att all säsongspersonal nu är på plats ute i forntidsbyn.

— Vi är ganska många, ett 25-tal inklusive personalen i serveringen, tillägger Egil.

På onsdag är det dags för den första familjedagen för sommaren. Det handlar om Resan till hedenhös.

— Just denna familjedag, som äger rum varje onsdag under hela sommaren, har varit en stor succé de två senaste åren. Nu i år ingår en interaktiv teater vid namn Den magiska stenen.

Spelar teaterpjäs

Egil Josefsson vill redan nu passa på att puffa lite extra för Stenåldersdagarna den 13-16 juli.

— Då kommer en teatergrupp från Falköping hit, den heter Teaterveckan och kommer att spela upp Shakespeares pjäs Mycket väsen för ingenting i en slags stenåldersversion. Det ska bli mycket spännande, summerar han.