Överallt läser man om överfulla förlossningsavdelningar i landet, om kaos och för lite personal. Man läser om patienter som fått åka tio mil för att få plats på ett annat sjukhus eller om de som fått vänta utanför entrén för att det inte funnits plats.

Ännu värre i Sollefteå där de stängt förlossningen och man istället ger kurs i att föda barn i bilen.

Annons

Häromveckan fick jag i alla fall se något helt annat, jag och min sambo anlände till SKAS för planerat kejsarsnitt. Jag skulle vilja säga att det kändes som att komma in på ett femstjärnigt hotell med egen servicepersonal. Det kändes sådär orättvist bra efter allt man läst om hur det ser ut på andra sjukhus.

I Skövde märker man i alla fall inte av något kaos som patient. Dessutom fick vi ett eget rum, vi kunde ligga där på varsin säng med lillen mellan oss, samtidigt vet man att någon annanstans i landet föds det barn i bilar och mammor blir traumatiserade av det som borde vara livets bästa händelse.

Hela tiden kom det in personal som frågade hur allt gick, om man var hungrig eller om man ville ha hjälp. De tog sig tid att vara med och bada lillen och sa till oss innan vi åkte hem, att vi ska ta den vård vi har rätt till, att vi ska stanna längre om vi vill.

Tack för att vi har en så fantastisk förlossningsvård i Skövde helt enkelt. Där till och med personalen småpratar om hur bra de har det under tiden som de syr stygnen i min mage. Då vet man att något gjorts rätt på en arbetsplats!

Cissi Hagberg

Verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan