För fyra år sedan fick Ronnie Nilsson en idé. Det blev startskottet på Skaraborg Truck Show.

– Jag tycker själv att det är intressant att åka ut på sådant här men att det var tråkigt att det inte fanns något i närheten. Folk som bor här omkring vill ju inte packa in fru, två barn och en hund för att åka 15 mil för att kolla på lastbilar. Men det finns ändå ett stort intresse och det märkte vi också av snabbt, berättar han.

Ronnie Nilsson – grundare och arrangör av Skaraborg Truck Show.

Första året kom det 84 lastbilar och ställde upp här på Bällefors flygfält utanför Moholm. Nu i helgen har raderna vuxit rejält och det fanns runt 184 lastbilar som folk kunde titta på, fråga om eller fotografera.

– Det har ökat successivt för varje år. Förra året hade vi 2 500 besökare här och det tror jag att vi slår nu i år. Utan bekymmer. Alla som är här har samma intresse och kommer hit för att det är kul. Det är en otrolig sammanhållning. Man kan komma hit helt ensam på fredagen och när man går hem igen så har man fått 20 nya vänner, säger Ronnie Nilsson.

En av alla besökare som kom för att titta på de långa raderna av vackra, mäktiga och intressanta lastbilar var Robert Granhed – skaraborgare från början men numera bosatt i Göteborg. Han hade sällskap av sonen Theo.

– Vi såg skylten i Skövde häromdagen och bestämde oss för att komma. Det är alltid spännande när det händer saker i Skaraborg och lastbilar är ju lite extra spännande, säger Robert.

Annons

Robert Granhed med sonen Theo var två av många besökare.

Theo verkar hålla med – med stora ögon tittar han sig omkring på de långa raderna av lastbilar med skarpa färger, stora hjul och blänkande krom.

– Traktor var det tredje ordet han lärde sig, efter mamma och och pappa. Han gillar alla stora maskiner – traktorer, lastbilar, båtar… Så det här var perfekt, ler Robert.

En av lastbilarna som Robert, Theo och alla andra besökare knappast missade var en gammal brandbil från 1947. De som hade kört dit den var Per-Erik och Pamela Eklöf från Kinnarp.

– Vi har legat i 60 kilometer i timmen hela vägen från Kinnarp så vi har hunnit se mycket. Sedan gick fläktremmen sönder på raksträckan till entrén, men det löste sig, säger Pamela och ler.

Pamela och Per-Erik Eklöf med en brandbil från 1947.

Skaraborg Truck Show inleddes på fredagen och avslutas inte förrän på lördagskvällen.

Och tur är nog det – för det finns mycket att se.