Mormors kaffestuga har öppet några gånger per år, under Konst- och kulturdagarna runt sjön Östen är ett sådant tillfälle. Då bakar Anita Hagström hembakt och säljer. Med det fina vädret som var på torsdagen kunde hon bulla upp i trädgården med gammaldags mormors- eller farmorsfika. Kaffet serverades i kaffekoppar med fat, inga pappersmuggar här inte.

– Helst ska det vara nybakt varje dag. Det är mest bullar och småkakor, säger Anita som också hade morotskaka, chokladbollar annat fika som hennes stamkunder brukar efterfråga.

Hon gillar inte heller att behöva plocka fram fryst fika till sin kaffestuga. I år var hon dock tvungen att frångå sin regel, för under dagen var det en liten bullkris. Det var en person som måste gillat fikat mycket och köpte med sig 30 bullar.

Men tog bullarna slut, så då var Anita tvungen att åka hem lite snabbt och hämta mer bullar ur frysen.

Anitas dotter driver butiken Drängstugan och det är bredvid butiken som Mormors kaffestuga håller till. De har varit med på konst- och kulturdagarna sedan det startade, detta är trettonde året.

– Då var vi ensamma om att fika, men nu finns det överallt, konstaterar Anita Hagström.

Butik Drängstugan är en gårdsbutik med antikt, inredning och kläder. I trädgården hade det ställts i ordning med loppis. Det var också visning av gårdens Brahmahöns som går fritt i trädgården och sockerdricksträd och paketträd för barnen. När tidningen kom var dock sockerdricksträdet slut.

Annons

Anita Hagström summerar första dagen på konst- och kulturdagarna som välbesökt för deras del.

– Vi har sån tur med vädret, det är fantastiskt. Många var här redan vid elva, de stod här vid elva prick och sa att nu ska de ha fika.

Temat för årets Konst- och kulturdagar är djur och natur och det fanns drygt 30 besöksmål runt sjön Östen att stanna till på. Dagarna pågår 10-12 maj, men några av utställarna som Drängstugan har även öppet på söndagen.

I Horns bygdegård pågår en samlingsutställning där besöksmålen presenteras. Några av dem är loppet Östen runt som hålls på lördag, trädgårdsjärnvägen i Tidan, kulturreservatet Vallby Södergården, hantverkare vid Flistads Prästbolet, konst och konstpyssel i Binnebergs tingshus samt öppen gård vid Erikstorp Ulvåker.