Samhällsskydd Mellersta Skaraborg (SMS) genomförde tidigare i år en omorganisation efter de många uppsägningarna från deltidsbrandmän i främst Falköping, Tidaholm och Götene.

Numera är en större andel av brandmännen heltidsanställda. Brandstationerna i Skara, Vara, Tidaholm och Falköping bemannas dygnet runt.

Men behovet av deltidsbrandmän kvarstår alltjämnt - och nu ska det rekryteras nya medarbetare.

"Blir sårbara"

Annons

Totalt söker Samhällskydd Mellersta Skaraborg tre nya deltidsbrandmän, en till vardera station i Tidaholm, Skara och Götene.

— Vi ser att det finns luckor som vi behöver täcka upp. Gör vi inte det blir vi sårbara. Vi måste ha en liten överkapacitet för att organisationen ska fungera, säger Christer Olofsson, enhetschef i beredskap.

Tjänsterna är tillsvidareanställningar och sista ansökningsdag är den 31 december. Hittills har ett par ansökningar trillat in.

— Men vi hoppas givetvis på fler. Ibland kan det vara lite svårt att nå ut eftersom att de som redan har jobb sällan kollar bland platsannonserna. Därför använder vi oss också av sociala medier, berättar Olofsson.

Inställelsetid

Räddningstjänsten har en inställelsetid på fem minuter under beredskap. För att kunna jobba som deltidsbrandman krävs således att en person bor eller arbetar relativt nära stationen.